Danske guldhjälten har försvunnit helt – chockade alla genom att springa in naken(!) på planen: ”Sorgligt”

Han blev osannolik guldhjälte för Danmark i EM 1992.
Efter det har Lars Elstrups liv kantats av den ena skandalen efter den andra.
– Det är sorgligt att se honom på det här sättet. Han är en av stadens fotbollshjältar, säger en av alla drabbade.

Den 17 juni 1992 sköt Lars Elstrup för alltid in sig i dansk idrottshistoria. Han gjorde då målet som innebar 2-1 mot storfavoriten Frankrike i gruppspelets sista match och som säkrade en EM-semifinalplats för Danmark.

Danska hjälten

Jätteskrällen skulle sedan fullbordas med ett danskt EM-guld mot alla odds och Elstrup var en av de stora hjältarna i bragdlaget. Men sedan gick allt utför för den danske EM-guldhjälten.
– Det var något som inte stämde. Jag var inte glad. Jag var inte tillfreds. Det var som om jag inte var mig själv, sa han själv efter guldsuccén.

Lars Elstrup, Danmark
901114 Fotboll, EM-Kval, Danmark – Jugoslavien, 0-2: Lars Elstrup, Danmark. Foto: BILDBYRÅN / 14560

Bara året efter osannolika EM-guldet avslutades fotbollskarriären och ett helt nytt liv tog över. 30 år gammal bytte Elstrup namn till ”Darando” och gick med i fritänkande sekten ”Solens hjärta”, skriver SportExpressen i en artikel.

Bytte namnet

Danskens nya namn betydde ”Floden som flyter ut i havet” och det blev startskottet för en rad märkliga incidenter som skulle följa kommande år. EM-hjälten greps både i Odense och Köpenhamn för att ha provocerat och verbalt attackerat passerande människor på gågator.

Därefter drog han vidare på sin enmansturné till London och greps efter att ha försökt bajsa på populära torget Trafalgar Square. Åren som följde har Lars Elstrup dykt upp lite här och där i märkliga intervjuer hemma i Danmark.

”Är sorgligt”

Han har öppet pratat om depression och självmordstankar samt skrivit en bok. 2016 var det dags för nästa jätteskandal när han helt naken stormade planen under seriematchen mellan Randers och Silkeborg.

Lars Elstrup, Danmark
Randers, Danmark 20160826. Lars Elstrup stormet banen naken i oppgj¯ret mellom Randers og Silkeborg fredag. Foto: Michael Drost-Hansen / NTB

Elstrup straffades med fem års tillträdesförbud, som sedan utökades till obestämd tid.
– Det är sorgligt att se honom på det här sättet. Han är en av stadens fotbollshjältar, sa en bedrövad Michael Gravgaard, vd för Randers och tidigare dansk landslagsman, i ett officiellt uttalande.

”Som Jesus”

Senare samma år dömdes EM 1992-hjälten till 60 dagars villkorligt fängelsestraff efter att ha hotat en busschaufför i Odense och dessutom en parkeringsvakt i Randers.
– Jag kunde redan under rättegången märka att jag inte skulle bli frikänd. Jag blev slaktad, sa han till tidningen Fyns Stiftstidene.
– Det jag tänker på är att det var likadant med Jesus, som blev förrådd av sina egna.

Därefter har det varit tyst kring Lars Elstrup och fem år har gått utan ett nytt publikt framträdande eller intervju i medialt sammanhang. Han tycks ha gått under jorden i väntan på nästa oväntade agerande samtidigt som han förblir ihågkommen som en av Danmarks stora landslagshjältar.

LÄS MER: TV4-profilen Hasse Backes okända sorg – öppnar nu upp om hemska dödsfallet: ”En katastrof för familjen”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!