Chockbeskedet: Stora VM-hjälten och nationalikonen har tragiskt gått bort – blev bara 49 år gammal

Chockbeskedet: Stora VM-hjälten och nationalikonen har tragiskt gått bort – blev bara 49 år gammal

Han blev en av de stora VM-hjältarna 2002.
Men nu har det tragiska beskedet kommit.
Yoo Sang-Chul har gått bort, den förre mittfältaren blev bara 49 år gammal.

Sommaren 2002 chockade Sydkorea hela fotbollsvärlden och bjöd på en av VM-historiens största skrällar. När man verkligen dansade en sommar och charmade alla som tittade.

VM-bragden

VM 2002 anordnades av både Sydkorea och Japan och skulle bli en storsuccé för fotbollen i Asien. Framförallt genom bragdlaget från Koreas södra del som inte visade någon respekt och slog ut stornation efter stornation.

Yoo Sang-Chul, Sydkorea
980620 Holland – Sydkorea: Ronald De Boer och Yoo Sang Chul, Sydkorea © Bildbyrån – 22719

Sydkorea vann sin VM-grupp före lag som Portugal, USA och Polen och skulle sedan bjuda på magi i slutspelet. De besegrade både Spanien och sedan även Italien och tog sig sensationellt hela vägen till semifinal.

Men där blev Tyskland för svårt och de tappra sydkoreanerna föll med 1-0. Det blev även förlust i bronsmatchen mot Turkiet men ingen glömmer vilka bragdscener det landslaget bjöd på den sommaren.

GUIDE: Här är allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021: Matcher, resultat och tv-tider!

Hjälten död

En av de stora hjältarna och nyckelspelare i Sydkorea då var mittfältaren Yoo Sang-Chul. Han gjorde två mål i turneringen och blev uttagen till VM:s värdslag för sina fina insatser.

Yoo Sang-Chul, Sydkorea
020604 Fotboll, VM: Sang Chul Yoo, Sydkorea (Korea) jubel © Bildbyrån – Cop 7

Det blev sammanlagt 124 landskamper för Sydkorea under karriären och han anses vara en av landets bästa mittfältare genom tiderna. På klubblagsnivå lämnade nationalikonen dock aldrig Asien utan blev kvar i öst under hela spelarkarriären som varade till 2006.

Efter att ha lagt fotbollsskorna på hyllan har Sang-Chul haft flera tränaruppdrag i sydkoreanska klubbar. Men hösten 2019 diagnosticerades VM-hjälten med bukspottkörtelcancer och fick uppsöka sjukhus.

”Vila i frid”

Sedan dess har det varit en lång kamp mot sjukdomen. Nu meddelar det sydkoreanska fotbollförbundet att Yoo Sang-Chul har gått bort.

Han blev bara 49 år gammal och sörjs nu stort i hemlandet.
”Vi kommer alltid att minnas dig. Vila i frid”, skriver förbundet i ett officiellt uttalande på Twitter.

LÄS MER: Lasse Lagerbäcks mäktiga hyllning till Sverige – därför tror han på stor succé i sommar: ”Bara att titta på det”

Få våra nyhetsbrev!