Betalade böter för sent nattklubbsbesök – i förskott.

Under 1980-talet hade Danmark ett landslag i fotboll som inte bara charmade danskarna, utan som blev älskat av fotbollsfans världen över.
De spelade en grymt underhållande och effektiv anfallsfotboll och det vimlade av stora profiler. Sportbibeln publicerar här ett utdrag ur nya boken ”Danish Dynamite”, som berättar historien om det färgstarka landslaget.

Efter VM-kval mot Italien 1981
Det går inte att nog betona hur viktig segern var. ”Det var starten till allting, för det var då spelarna insåg att all skit som Piontek fick skulden för fungerade”, säger tv-kommentatorn Gehrs. ”De förstod att på något konstigt sätt verkade den jävla tysken ha rätt!”

Segern firades som vanligt på nattklubben Tordenskjold, Klubbhuset, där champagnen var kyld men där det i övrigt gick hett till. Piontek hade för första gången infört ett utegångsförbud – generöst satt till 02.00, med böter på 200 danska kronor för varje femminutersperiod som en spelare överskred den tiden. Klockan 02.00 satt han på trappan till lagets hotell med en lista med spelarnas namn. Klockan tickade på och Piontek prickade av.

Klockan 02.07 anlände en grupp spelare i ett antal taxibilar, de skyllde sin sena ankomst på chaufförerna. Fortfarande saknades några spelare och kring 03.00 bestämde sig Piontek för att bege sig till Tordenskjold.

dynamite

När han kom in på nattklubben stegade han fram till dansgolvet där han fann en grupp spelare, bland annat några som han prickat av på sin lista en timma tidigare! De hade klivit ut fönstervägen och återvänt in till stan. En låg utsträckt i en svart lädersoffa med armarna runt två flickor. En annan som inte insåg att han blivit upptäckt gömde sig på toaletten tills Piontek knackade på dörren och bad honom komma ut. En tredje spelare befann sig mitt i en tryckare när han kände en klapp på axeln.

När Piontek berättar historien sluter han sina ögon och får ett nästan drömskt ansiktsuttryck. ”Han såg mig inte, men tjejen han dansade med kanske kände igen mig och förstod att det var något på tok. Då öppnade spelaren ögonen: ’Nej nej nej!’”

Kvällen fick såklart stora rubriker. Ändå är det över 30 år senare okänt vem den tredje spelaren var. Det som sker i Vegas, stannar i Vegas. Vem det än var betalade han i alla fall sina böter på 2 500 kronor, liksom de andra spelarna på nattklubben. Den här sortens böter var vanliga under de första åren; i boken Landsholdet påstods det att Elkjær vid ett tillfälle tog fram två 500-kronorssedlar för att betala sina böter i förskott.

Här hittar du boken Danish Dynamite.

Gilla Sportbibeln om du också älskar sport.