Avslöjat: Så bröt Zlatan mot Fifas regler i landslagsåterkomsten – kan nu straffas hårt(!)

Zlatan har många strängar på sin lyra.
Något som nu kan stå honom dyrt efter landslagscomebacken.
Det är Fifas och Uefas regler som ställer till det, visar ett avslöjande som Sportbladet gjort.

Zlatan Ibrahimovic gjorde comeback i landslaget när Sverige spelade VM-kval mot Georgien och Kosovo för några veckor sedan. Nu kan matcherna ge konsekvenser utanför planen.

Zlatan i trubbel

Zlatan är delägare i Bethard och var deras reklampelare 2018 då han klev in i företaget. På grund av detta kunde han inte representera Sverige i fotbolls-VM 2018 om han hade varit intresserad av comeback redan då.

Zlatan Ibrahimovic, Sverige
210328 Zlatan Ibrahimovic of Sweden during a press conference after the FIFA World Cup Qualifier football match between Kosovo and Sweden on March 28, 2021 in Pristina. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / LT0140

Zlatans bolag är fjärde största ägaren i Bethard som 2019 gjorde en vinst på 301 miljoner kronor efter skatt. Det visar sig att Zlatans bolag Unknown AB har cirka tio procent av aktierna i Gameday Group PLC, som i sin tur är enda aktieägaren i Bethard.

Kan straffas

Det är nämligen så att Fifa och Uefa inte tillåter spelare som deltar i deras tävlingar har finansiella intressen i spelbolag. Det är inte förenligt och tillåtet i Fifas etiska regelverk och Uefas disciplinära regelverk, enligt en granskning av Sportbladet.

Zlatan Ibrahimovic, Sverige
210325 Viktor Claesson and Zlatan Ibrahimovic of Sweden celebrate after 1-0 during the FIFA World Cup Qualifier football match between Sweden and Georgia on March 25, 2021 in Stockholm. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / COP 234 / JM0097

Ibrahimovic straff kan bli nästan en miljon i böter samt avstängning från all fotboll i upp till tre år. Det svenska fotbollsförbundet har vetat om förutsättningarna i över tre år.

Blågults svar

Sportbladet har ställt frågor till SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand som svarade följande på frågorna om förbundet pratade med Zlatan inför landslagscomebacken om hans delägarskap i Bethard samt hur de ser på risken att han kan stängas av:
”Nej, vi pratade inte om detta. Jag spekulerar inte i eventuella sanktioner men fortsätter så klart pressa på för att få tydlighet i Fifas regelverk då det uppriktigt är en hel del oklarheter i hur det ska tolkas”, säger han till kvällstidningen.

Bethards vd, Erik Skarp, svarar i ett mejl till Sportbladet efter avslöjandet.
– Det är frågor som bör ställas till Fifa. Vi har ett avtal med Zlatan som vi följer och dyker det upp problem hanterar vi det tillsammans med honom.

Varken Uefa eller Fifa har hittills kommenterat om de tänker att anmäla Zlatan och huvudpersonen själv har heller inte uttalat sig än.

Bör Zlatan straffas? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Zlatan i blåsväder – hårda kritiken efter läckta bilden: ”Det är väldigt allvarligt”

Få våra nyhetsbrev!