Arsene Wengers kontroversiella förslag – så vill han förändra offside-regeln

Arsene Wengers kontroversiella förslag – så vill han förändra offside-regeln

Det har varit en hel del diskussioner kring VAR i Premier League.
Nu kommer förre Arsenaltränaren Arsene Wenger med en ny lösning.
Där fransmannen vill förändra offside-regeln helt och hållet.

Inför den här säsongen införde Premier League VAR-systemet. Och det har resulterat i en hel del kritik under säsongen.

Kritiken mot VAR

Rösterna har verkligen höjts för att lägga ned VAR helt och hållet. Under senaste PL-matchen mellan Chelsea och Manchester United hamnade VAR verkligen i fokus när Harry Maguire undvek ett rött kort och Chelsea fick två mål bortdömda.

VAR, fotboll
191205 The 2-1 goal is VAR-reviewed during the Premier League football match between Arsenal and Brighton & Hove Albion on December 5, 2019 in London. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170447

Den allra största kritiken mot VAR i England har riktats mot offside-avblåsningarna och att man är nere och bedömer på minsta millimeternivå. Nu ger sig även förre Arsenaltränaren Arsene Wenger in i den infekterade debatten.

Wengers förslag

Fransmannen är numera chef för den globala utvecklingen hos Fifa och har nu hittat lösningen på den stora offside-problematiken. I en intervju med Sky Sports förklarar Wenger hur han vill förändra offside-regeln – till det bättre.
– Du skulle inte vara offside om någon del av kroppen som kan göra mål är linje med den siste försvarande spelaren. Det skulle reda ut saker och ting så att man inte längre behöver ta beslut om millimetrar och om en liten del av anfallaren är på fel sida om offside-linjen, säger Wenger i intervjun.

Arsene Wenger, Arsenal
160806 Arsenals tränare Arsene Wenger under en presskonferens med Arsenal inför en träningsmatch den 6 augusti 2016 i Göteborg. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN / Cop 200

Det skulle alltså innebära att fotbollens offside blir mer lik hockeyns offside-regel, där det inte blir helt avgörande om en fot råkar hamna på fel sida eller inte. Wengers nya förslag skulle även gynna anfallande lag mycket mer.

Fransmannen hoppas att hans nya offside-regel kan börja användas redan inför sommarens fotbolls-EM, enligt Sky Sports.

LÄS MER: Jättebudet till United – nu kan storstjärnan lämna för 1,6 miljarder kronor: ”Det är som med Zlatan…”