38 år efter fotbollshistoriens mest brutala överfall: ”Jag har fortfarande ont i huvudet”

Det nämns ofta som fotbollshistoriens värsta överfall.
När Patrick Battiston blev fullständigt överkörd av Harald Schumacher.
– Jag har inte sett matchen sedan dess och jag kommer aldrig att göra det, berättar fransmannen många år senare.

Tyskland och Frankrike är två av fotbollshistoriens allra största tungviktare. Nationerna har ställts mot varandra många gånger men det finns ett klassiskt möte som sticker ut mer än de andra.

Dramat i VM 82

Det handlar om stormötet i VM-semifinalen 1982. En match som en 63-åring i Bordeaux aldrig mer vill påminnas om.

Gigantmötet slutade 3-3 efter förlängning och sedan vann tyskarna med 5-4 i straffläggningen för att gå till VM-final. Men vid sidan av straffrysaren så är det ett ögonblick som överskuggar hela den VM-semifinalen.

”Hade ingen puls”

Ögonblicket då fransmannen Patrick Battiston blev fullständigt överkörd av Tysklands målvakt Harald Schumacher. Franske stjärnspelaren Michel Platini var först framme vid den utslagne Battiston och trodde då att hans lagkamrat var död.
– Han hade ingen puls och såg så blek ut, sa Platini efter skräckhändelsen.

Patrick Battiston, Harald Schumacher, VM 1982
Patrick Battiston, Frankrike, under VM 1982. FOTO: Youtube.

Battiston fick bäras ut på bår med syrgas inför en hel arena av oroliga åskådare. Resultatet blev att fransmannen tappade två tänder och bröt tre revben medan tysken Schumacher blev hatad av en hel fotbollsvärld.

”Fortfarande ont”

Hela 38 år senare påminns Battiston fortfarande av traumat på arenan Estadio Ramon Sanchez Pizjuan i Sevilla. Men han har förlåtit tysken för brutala överfallet, se videon här nedanför.
– Det var väldigt mycket media och han (Schumacher) blev kallad en massa saker. Jag åkte för att träffa honom och vi pratade om hur vi kände. Jag minns inte om han bad om ursäkt, jag är inte säker. Men efter vår träff så var det över. Det fanns inget ont blod, har Battiston sagt i en intervju med Daily Mail.
– Jag har ingen sympati för honom men jag har heller inget problem med det. Jag förlät. Det var under en match då kan vad som helst hända men jag har inte sett matchen sedan dess och jag kommer aldrig att göra det. Jag vill inte se det igen.

Patrick Battiston, Harald Schumacher, VM 1982
Patrick Battiston, Frankrike, under VM 1982. FOTO: Youtube.

Battiston är i dag akademitränare i Bordeaux och lever ett lyckligt liv med fotbollen som sin vardag. Även om huvudvärken ständigt påminner honom om VM 1982.
– Jag får fortfarande huvudvärk. Det är ändå konstigt. Men mitt liv är bra i dag, säger 63-åringen.

Tyskens förklaring

Schumacher erkänner själv i sin självbiografi att han har sagt förlåt till fransmannen och att Battiston accepterat ursäkten. Tyske målvakten berättar också om anledningen till att han inte gick fram till den däckade Battiston för att kolla läget med honom.

Det var på grund av att flera franska spelare hade samlats runt om sin lagkamrat och gjorde hotfulla gester mot Schumacher. Men än i dag är det fortfarande helt oförklarligt att situationen inte ens resulterade i en frispark samt att tyske målvakten fick fullfölja matchen.

Se videon:

LÄS MER: Thomas Ravellis drömelva är en våt dröm för alla fotbollsälskare

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!