10 spelare som du inte alls visste var nominerade till Ballon d'Or – en svensk tar plats på oväntade listan

10 spelare som du inte alls visste var nominerade till Ballon d’Or – en svensk tar plats på oväntade listan

Det är hela fotbollsvärldens mest åtråvärda utmärkelse – den så klassiska Ballon d’Or.
Genom åren har en hel del spelare blivit nominerade till ”Guldbollen”.
FourFourTwo listar nu de 10 mest oväntade spelarna – och en svensk tar plats.

Senaste åren har giganterna Lionel Messi och Cristiano Ronaldo prenumererat på åtråvärda priset Ballon d’Or, utmärkelsen som världens bästa spelare. Men annat var det för flera år sedan.

En svensk tar plats

Då var det en hel del andra som gjorde upp om priset. Och även en hel del oväntade spelare som var nominerad.

Fotbollsmagasinet FourFourTwo har nu listat de 10 mest oväntade spelarna som varit nominerade till ”guldbollen”. En svensk tar även plats på den unika listan.

10. Adrian Mutu, Chelsea 2003
Rumänen slog igenom fullständigt i Parma och var en av de första värvningarna till Roman Abramovichs miljardbygge i Chelsea. Men efter att ha åkt fast i ett drogtest gick karriären rakt utför för Mutu.

Adrian Mutu
040114 Fotboll, Engelsk, FA cup, Chelsea : Adrian Mutu jublar efter att ha gjort Chelseas första mål. © Bildbyrån – Cop 7

9. Neville Southall, Everton 1988
Säsongen 1987/88 var det bara Liverpool som släppte in förre mål än Everton och Southall dominerade mellan stolparna. Och Southall nämndes som en av världens bästa målvakter. Men i omröstningen fick walesaren bara en enda röst.

Neville Southall
1995 Neville Southall, Everton © Bildbyrån(Cop 2 )

8. Dean Saunders, Derby 1991
Trots att Derby gjorde historiens sämsta säsong i engelska högstaligan med endast fem vinster på hela året så fick laget ändå en Ballon d’Or-kandidat. Saunders gjorde 17 mål för jumbon men smällde in hela 9 mål på 2 matcher ute i Europa och kom på 13:e plats i omröstningen.

Dean Saunders
980815 Dean Saunders, Sheffield U (Sheffield United) © Bildbyrån – © 7

7. Gennaro Gattuso, Milan 2006
Inte direkt den mest tekniske fotbollsspelaren men få andra kan matcha hans hjärta för sporten och uppoffrande spelstil på planen. 2006 var Gattuso även på toppen av sin karriär och vann VM-guld med Italien.

Gennaro Gattuso
040502 Fotboll, italiensk: Gennaro Gattuso, Milan. © Bildbyrån – Cop 7

6. Tomas Brolin, Parma 1994
1994 lekte Brolins fotbollsliv både i Parma och svenska landslaget. Brolin blev uttagen i världselvan efter storsuccén i VM 1994 med den sensationella bronsmedaljen. Var även riktigt nära att komma topp 3, men blev snuvad av Hristo Stoichkov, Roberto Baggio och Paolo Maldini. Flyttade sedan till Leeds 1995 men tiden i England blev inte alls vad han hoppades på.

Nov 1995 Presskonferens Leeds: Tomas Brolin med sin nya matchtröja och svenska flaggan © Bildbyrån(19267 )

5. John Jensen, Arsenal 1992
Dansken blev ett stående skämt hos Arsenalfansen efter att det tog hela 98 matcher innan första målet kom. Men desto större succé gjorde Jensen i danska landslaget när han var en av målskyttarna i EM-final 1992 då Danmark chockade hela världen och vann EM-guld.

John Jensen, Anders Limpar
Arsenal’s new signing John Jensen (l) with Anders Limpar (r), with a ball between their heads.

4. Harry Kewell, Leeds 2001
Till skillnad mot Brolin så blomstrade Kewells karriär i Leeds. Australiensaren var en av nyckelspelarna när klubben gick ända till semifinal i Champions League 2001 och blev därför nominerad till Ballon d’Or. Karriären gick sedan vidare i Liverpool men där vill nog de flesta glömma Kewells namn.

Harry Kewell
060622 Fotboll, VM 2006, Kroatien – Australien: Harry Kewell, Australien, jubel efter 2-2. © Bildbyrån – Cop 39 SWEDEN ONLY

3. Yuri Zhirkov, CSKA Moskva 2008
Vänsterbacken var en av Rysslands bästa spelare i EM 2008 när de dansade hela vägen till semifinal med ett bländande spel. Men ryssen fick inte en enda röst i omröstningen för världens bästa spelare. Gjorde därefter storflytt till Chelsea men sedan dalade karriären snabbt.

Yury Zhirkov
180614 Yury Zhirkov of Russia prior the FIFA World Cup group stage match between Russia and Saudi Arabia on June 14, 2018 in Moscow. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92065

2. Trifon Ivanov, Rapid Wien 1996
Bulgaren kan stoltsera med en av fotbollshistoriens mäktigaste frisyrer. Och efter ett succé-EM med Bulgarien 1996 plockade Ivanov lika många röster i Ballon d’Or-omröstningen som världstrion Luis Figo, Rui Costa och Zinedine Zidane – tillsammans. Men det räckte ändå inte för att stoppatysken Matthias Sammer från att vinna priset.

Trifon Ivanov
Trifon Ivanov. FOTO: Twitter

1. Traianos Dellas, Roma 2004
Mittbacken var den stora ledaren i försvaret när Grekland stod för tidernas skräll och vann hela EM 2004. Och det var just tack vara defensiven som grekerna chockade hela världen. Fyra greker ur EM-laget blev nominerade till guldbollen och Dellas fick hela fem röster. Fler än båda storstjärnorna Zidane och Figo, men en bra bit efter vinnaren Andriy Shevchenko.

Traianos Dellas
Traianos Dellas. FOTO: Twitter

LÄS MER: Frisparkskungen Roberto Carlos väljer ut de 11 bästa han spelat med – och skapar tidernas drömlag!