Peja Lindholms oväntade liv i dag – lämnade svensk curling och ska nu hindra Sverige från OS-guld i vinter

Peja Lindholms oväntade liv i dag – lämnade svensk curling och ska nu hindra Sverige från OS-guld i vinter

Peja Lindholm tog hem flera VM- och EM-medaljer för Sverige runt milleniumskiftet. Nu ska 51-åringen göra allt i sin makt för att grusa Sveriges guldchanser i vinterns OS.

Peja Lindholm är en stor profil i den svenska curlingvärlden. Han var lagkapten för ett av Sveriges bästa curlinglag genom tiderna som tog flera medaljer i både europa- och världsmästerskap.

Basar över konkurrenten

Men Peja Lindholms mycket framgångsrika lag splittrades efter säsongen 2005/06. Efter ett försök till att bilda ett nytt lag, där en femte plats i VM blev det främsta resultatet, beslöt sig Peja Lindholm var att lägga av till följd av bristande motivation.

Ett par år senare, 2010, stod det klart att Peja Lindholm är tillbaka inom svensk curling – jämtlänningen presenterades som ny förbundskapten för det svenska herr- och damlaget.

120125 Curling, SM, SM-Veckan, Försök: Peja Lindholm, förbundskapten, Sverige. © Bildbyrån

Inför 2019 valde däremot Peja Lindholm att flytta till Asien för att leda en av Sveriges konkurrenter i vinterns olympiska spel. Nämligen Kina.

Hans störat mål med det relativt färska uppdraget är att ta göra det han gjort så många gånger förr som svenska förbundskapten: leda nationen till ett OS-guld.

Ska slå Sverige

I en intervju med worldcurling.org har svensken berättat hur Kina storsatsar för ett eventuellt medaljregn i Peking 2022.

– Alla spelare och tränare lever på ett träningscenter, dygnet runt tillsammans med andra utövare som ska delta i olympiska spelen. Allt vi pratar om är OS.

060210 OS 2006 Vinter, Curling: Peja Lindholm pratar journalisterna © Bildbyrån

Pressen på Peja Lindholm och hans lag kommer vara enorm inför en stor hemmapublik, men det tror svensken bara kommer ge fördelar.

– Det är en stor motivation för oss att det spelas på hemmaplan. Också för att ta os igenom tuffa träningspass i gymmet eller på isen. Vi måste arbeta hårt.

Men för att ta hem det åtråvärda guldet behöver Peja Lindholm fälla sin egen nation – som levererade goda resultat i det nyss avslutade europamästerskapet.

LÄS MER: Anna-Carin Zidek kastade upp geväret på ryggen och stakade iväg – så lever den svenska OS-guldhjälten idag

Få våra nyhetsbrev!