När J-O Waldner bröt pingisens alla oskrivna regler med slaget som ingen annan ens hade funderat på att göra

Jan-Ove Waldner är vår största bolltrollare genom tiderna.
Han kunde slå slag som ingen annan ens kunde föreställa sig.
Och ibland kändes det faktiskt till och med som att han kunde se in i framtiden.

Jan-Ove Waldner var supertalangen som charmade ett helt land med sina trollkonster och som satte pingisen på kartan i Europa. Han slog igenom redan som 16-åring då han tog sig till final i EM, men det gick snabbt för honom att smälta det då framgångarna snabbt radades upp.

Otrolig karriär

J-O Waldner var inte bara skicklig, målmedveten och satt på en vinnarskalle utöver det vanliga. Hans kärlek till bordtennisen, och hans vilja att få sporten att växa, var oöverträfflig och det var också därför karriären fortgick så länge. Waldner spelade pingis i fyra decennier och under tiden hann det med att bli ett OS-guld, 16(!) VM-medaljer, varav sex var guld.

Jan-Ove Waldner
160211 Spårvägens Jan-Ove Waldner efter att han spelat sin sista elitmatch under en bordtennismatch i Pingisligan den 11 februari 2016 i Stockholm. Foto: Erik Simander / BILDBYRÅN / Cop 201

J-O Waldner skrev historia gång på gång. En gång gick han genom ett helt VM utan att förlora ett enda set. Men det var inte bara för att han vann som han blev så populär. Det hade lika mycket att göra med hur han vann sina tävlingar. J-O Waldner gjorde varje match till en show, och han ville alltid bjuda publiken på det där lilla extra. Ofta gick det bra också.

LÄS MER: Här tvingas bollgeniet J-O Waldner möta Baywatch-stjärnan med världens minsta bordtennisrack

Rubbe

Waldner var returernas mästare, men i pingis handlar det om att ligga steget före sin motståndare hela tiden. Och ingen var bättre på det än den legendariske svensken. En gång visade han ett alldeles perfekt exempel på hur överlägsen han var. I pingis är det lite av en oskriven regel att man spelar med en hand, men Waldner gör alltid det som krävs för att vinna.

En gång I en match, vilket kan ses i den andra delen av klippet här nedanför, så hamnade Waldner i ett trångt läge där han aldrig skulle hunnit dit. Blixtsnabbt reagerade han, satte racket i vänster hand, och fick över bollen på motståndarens sida. J-O vann dessutom bollen – och det förtjänade han verkligen efter den rena och skära trollkonsten. Vilken otrolig lirare!

LÄS MER: När Lidas fick sätta ned foten mot Tomas Holmströms svengelska – knepet fick experterna att vika sig dubbelt av skratt