Jättehyllningen till J-O Waldner – hedras nu på det allra mäktigaste sättet i pingisvärlden: ”Jag är stolt”

Jättehyllningen till J-O Waldner – hedras nu på det allra mäktigaste sättet i pingisvärlden: ”Jag är stolt”

Han är en av tidernas största pingisspelare.
Nu hedras J-O Waldner – med en helt egen turnering, där världens bästa kommer att delta.
– Jag är stolt, säger han till Expressen.

J-O Waldner är pionjären från Stockholm som förändrade pingisen. Kina var fullständigt överlägsna fram till Waldners ankomst, och han är fortfarande känd som den spelare som bröt den kinesiska dominansen, och för det är en fortfarande en hyllad legendar i det stora landet.

Otroliga hyllningen

Waldner vann allt som gick att vinna och än i dag är han en kultfigur inom sporten. I Sverige är han en av de största idrottarna genom tiderna – och nu kommer ytterligare ett kvitto på vilken fantastiskt stor pjäs han faktiskt var inom bordtennisen. I golfen har Ryder Cup länge varit en av de mest prestigefulla och uppskattade turneringarna i världen, där USA möter Europa vartannat år.

Jan-Ove Waldner, bordtennis
190131 Jan-Ove Waldner poserar för ett porträtt under en presskonferens anordnad av Spårvägen den 31 januari 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / 135942

Nu får pingisen en egen upplaga, där Asien kommer att möta övriga världen. Namnet på turneringen, som spelas för första gången redan i slutet av november, i Stockholm, blir Waldner Cup.

– Waldner Cup kommer att bli stort och en återkommande tävling. Redan nu står det klart att flera stora tv-bolag från Asien kommer att sända matcherna, säger en av grundarna till turneringen, Nils Marius Otterstad, till Expressen.

LÄS MER: Jan-Ove Waldner är på riktigt bushumör och grundlurar sin stackars motståndare fullkomligt: ”Haha, hans reaktion…”

Stjärnorna deltar

I årets upplaga av turneringen, där fem spelare är med i varje lag, kommer bland andra Ma Long, med fyra OS-guld och elva VM-titlar, vara med. Även Truls Möregårdh och Timo Boll kommer att delta för lag ”övriga världen”. För J-O Waldner är det en dröm som går i uppfyllelse.

– Världens bästa spelare kommer. Det känns mycket bra och hedrande, säger Jan-Ove Waldner. Spelarna är superglada över att få komma till Stockholm. 

Jan-Ove Waldner, bordtennis
040820 OS, Bordtennis: Jan-Ove Waldner, Sverige, jubel. © Bildbyrån – 27719 – OS04

Enligt arrangörerna står nu flera länder ute i världen på kö för att arrangera nästa upplaga, men hur ofta turneringen kommer spelas vet man i dagsläget inte. Det är inte vanligt att kinesiska spelare deltar i inbjudningsturneringar utanför just Kina, vilket bara gör turneringen än större.

– Det känns underbart, jag är stolt, säger Jan-Ove Waldner.

LÄS MER: När J-O Waldner gjorde det fullständigt omöjliga – och avgjorde en match med det allra fräckaste slaget