Första svenska VM-guldet i bordtennis på 30(!) år – tokhyllas nu av J-O Waldner efter jättebragden

Första svenska VM-guldet i bordtennis på 30(!) år – tokhyllas nu av J-O Waldner efter jättebragden

Första VM-guldet i bordtennis på 30 år(!).
Mattias Falck och Kristian Karlsson skrev svensk pingis-historia.
– Vi är jätteglada och jättestolta, det har varit ett fantastiskt VM för Sverige, säger Karlsson.

Det var en rejäl svensk skalp när Mattias Falck och Kristan Karlsson tog sig vidare till semifinal i bordtennis-VM, i dubbel. Där slog man ut världsettan Fan Zhendong, och Wan Chuqin, som var regerande mästare, och plötsligt så började det drömmas om guld.

Historiskt guld

Man tog sig även vidare till semifinal, precis som Truls Möregårdh gjorde i singel, och på måndagskvällen, svensk tid, fullbordades skrällen och det sensationella guldet. Sverige hade inte vunnit ett VM-guld i herrdubbel sedan 1991, och det var också senast det blev ett svenskt guld i turneringen överlag. Men nu bröts den 30 år långa torkan.

211129 Mattias Falck and Kristian Karlsson of Sweden during the priscermonie after the final at The World Table Tennis Championships on November 29, 2021 in Houston. Photo: Manfred Schillings / BILDBYRÅN

Mattias Falck och Kristian Karlsson besegrade sydkoreanerna Jang Woo-Jin och Lim Jong-Hoon med 3-1.

– Vi har gjort en fantastiskt dubbelturnering rakt igenom och känner oss väldigt trygga med varandra, säger Mattias Falck direkt efteråt.

Hyllas av J-O

Till SVT berättar han om känslorna kring turneringen, som alltså blev Sveriges bästa på många, många, många år.

– Det var en perfekt turnering från vår sida. Redan i andra matchen växlar vi upp och kommer upp i en väldigt bra nivå. Vi kändes samspelta och det korta liret kändes bra. Det flöt på väldigt fint, säger Falck.

211129 Mattias Falck and Kristian Karlsson of Sweden celebrates after the final at The World Table Tennis Championships on November 29, 2021 in Houston. Photo: Manfred Schillings / BILDBYRÅN

För Kristan Karlsson betydde det lite extra att det kom med just Mattias Falck. De är barndomskompisar, och har kämpat mot och för det här länge nu.

– Vi träffades vid 12-13 års ålder, sedan har vi spelat dubbel tillsammans från att vi var 15, till och från. Det är min bästa vän så det är klart att det betyder lite extra att vinna med honom, säger han.

Duon hyllades även av Truls Möregårdh, nybliven silvermedaljör, efteråt.

– Jag är jätteglad att få fira med dessa killar. De är fantastiska och ett VM-guld till dem är fantastiskt.

I tv satt dessutom J-O Waldner, svensk bordtennis största genom tiderna, och njöt.

– Det är enormt stort. Hela turneringen är fantastiskt. Ett guld och ett silver. Vi är tillbaka i toppen där vi ska vara, säger ikonen.

LÄS MER: Historiskt VM-silver till 19-årige Truls Möregårdh i natt – förlorade mot världsettan: ”Nu ska jag hem och fira!”

Få våra nyhetsbrev!