Jonas Jerebko bryter tystnaden efter kontroversiella flytten till Ryssland: "Jag vill säga till svenska folket"

Jonas Jerebko bryter tystnaden efter kontroversiella flytten till Ryssland: ”Jag vill säga till svenska folket”

I över ett år har Jonas Jerebko varit tyst.
Nu uttalar sig svenske basketstjärnan för första gången om den kontroversiella flytten till Ryssland.
– Jag skulle aldrig har gjort det, säger han i en intervjun med nyhetsbyrån TT.

Det har gått över ett år sedan svenske basketstjärnan Jonas Jerebko skrev på för CSKA Moskva. Flytten till Ryssland mitt under nationens hemska krigsföring mot Ukraina väckte en enorm ilska i hela Sverige och Jerebko fick ta emot oerhört starka reaktioner.

Jerebkos ursäkt

Han stängdes av från alla landslagsverksamhet och blev utkickad från basket-Sverige. Sedan dess har Jonas varit tyst om allt som har hänt, först nu vågar han bryta tystnaden och öppna upp om allt.
– Det jag vill säga till svenska folket är att jag ber om ursäkt. Jag gjorde helt fel val, jag tänkte bara på basketen och det blev fel. Jag har tagit konsekvenserna och det jag vill göra nu är att prata om det, säger han i en stor intervju med nyhetsbyrån TT.
– Redan från första början, när jag hade sajnat, hade jag tvivel. Men jag hade inte spelat på ett och ett halvt år. Jag ville bara spela basket. Jag inser nu hur fel det blev. Jag skulle aldrig har gjort det med facit i hand, det är klart att jag ångrar det.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jonas Jerebko, basket
220416 CSKA Moscows Jonas Jerebko in action during the game against Tsmoki-Minsk in The Russian VTB United Basketball League on 16 April 2022 in Moscow, Russia. Photo: Vasily Ponomarev / BILDBYRÅN

Jerebko erkänner att passionen för att spela basket var alldeles för stark och det fanns inte så många alternativ än att skriva på för ryska arméns eget basketlag.
– Min motivation att spela var inte på topp. Men jag såg det som en chans att komma i form, jag tänkte inte alls på den politiska aspekten. Jag hade inte spelat på länge och suget tog över. Jag vet inte vad jag ska säga… jag ångrar det. Jag ville ta mig tillbaka till NBA och det här var min enda chans. Jag valde att ta den chansen, men om jag hade fått den här chansen igen skulle jag inte ta den. Det är lätt att vara efterklok, berättar han i intervjun.
– Jag tänkte bara på basketen. Jag vet att jag är en förebild för många, att många ser upp till mig. När jag ser tillbaka på det här kan jag säga att jag aldrig skulle göra om det.

LÄS MER: Förklaringen på jättesnackisen om Armand Duplantis – flickvännen Desiré förstod ingenting: ”Det är sjukt”

”Är frustrerande”

36-åringen är svensk basket främsta och mest framgångsrika spelare genom tiderna. Han har som en av få svenskar gjort hela 10 säsonger i världens bästa basketliga, NBA, och han är den ende svensken som spelat i en NBA-final.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jonas Jerebko, basket
210730 Basketspelaren Jonas Jerebko efter en träning med Häcken den 30 juli 2021 i Göteborg. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / COP 200 / MB0214

Han är en stor förebild för många unga svenskar och därför blev flytten så oerhört provocerande för många och en infekterad kritikstorm har plågat Jerebko sedan dess. Men han känner sig också orättvist behandlad av svenska basketförbundet och har känt sig ”svartlistad” senaste året, vilket han skrev i ett inlägg på sociala medier nyligen.
– Jag har inte hört något från förbundet på över ett år, om det var rätt eller fel att skriva så vet jag inte. Det är frustrerande. Jag hade planer på att spela de där månaderna i CSKA, komma hem och spela för landslaget och sedan lägga skorna på hyllan. Så gick tankarna. Men så blev det inte, erkänner Jerebko för nyhetsbyrån.
– Jag fick inga svar från förbundet. Säg att jag är avstängd i ett år, två år eller i all evighet. Jag vill ha ett svar. Jag berättade för dem att jag skulle flytta till CSKA och att de gärna fick kontakta mig innan de gjorde något. Men så fick jag läsa i tidningen att jag var avstängd. Jag har alltid försökt sätta svensk basket på kartan och ge tillbaka. Jag gjorde ett snedsteg, ett stort sådant. Men jag står för vad jag har gjort.

LÄS MER: Daniel Ståhls stora livsbeslut – svenske hjältens ärliga ord om förändringen: ”Chockerande”

Kontraktet med CSKA Moskva gick ut i juni 2022 och sedan dess har Jonas Jerebko inte spelat någon basket alls. Förmodligen har stjärnforwarden också gjort sin allra sista basketmatch i karriären men inget är bestämt än.

Vad tycker du om Jonas Jerebkos agerande? Dela artikeln och säg din åsikt!