Landslagsdebuterar efter tragiska dödsfallet: ”Finns ingen jag hellre ringt”

Matilda Rapaport omkom tragiskt i en lavinolycka.
Nu debuterar lillasyster Helena för det svenska landslaget, mindre än ett år senare.
– Matilda är min största inspiration och förebild, säger hon till Sportbladet.

Den 14 juli i fjol var Matilda Rapaport i Chile för att vara med i en filminspelning. Mitt under inspelningen utlöstes en lavin och svenskan hann inte undan. I stället begravdes hon under snön och hamnade i koma. Trots intensivt räddningsarbete gick inte svenskans liv att rädda. 

Sedan dess har Rappaports liv sörjts av hela skid-Sverige. En av dem som drabbades hårdast var Matildas egen lillasyster Helena. Trots den svåra sorgen har 22-åringen kämpat vidare i skidbacken och nu mindre än ett år efter systerns dödsdom, är hon för första gången uttagen i det svenska landslaget.
Jag har haft en väldigt tuff och utmanande säsong under vintern som varit. När jag gick in i den i höstas med en enorm sorg var jag inte helt säker på att jag skulle orka ta mig igenom den. Men jag har påmint mig själv gång på gång vad jag vill och framförallt vad Matilda hade velat, och fortsatt kämpa, säger Rapaport till Sportbladet.

Helena Rapaport är tydlig med vems förtjänst det är att hon lyckats ta sig hela vägen till en landslagsplats.
Matilda är min största inspiration och förebild. Hon var också min bästa supporter. Jag har varit så lyckligt lottad att ha fått ett sådant stöd ifrån min allra största idol. Jag vet att hon hejar på mig varje dag nu också, och jag vet hur stolt hon hade varit. Det finns ingen jag hellre hade ringt och berättat för när jag fick reda på att jag var uttagen. Hela min fantastiska familj har alltid hjälpt mig framåt och det är tack vare deras support som jag har tagit mig dit jag har. Och tillsammans tar vi oss vidare och minns vår Matilda, säger hon till tidningen.

Det svenska landslaget storsatsar på fartdisciplinerna inför kommande säsong. Då kommer Rapaport bli en av de viktiga kuggarna tillsammans med den stora svenska stjärnan Kajsa Kling. 22-åringen tror mycket på den nya satsningen.
Fartsatsningen som förbundet gör är både superkul och helt klart nödvändig. Sverige har legat långt bakom andra länder när det kommer till fartgrenarna, men vi har verkligen förutsättningar att vara en lika stark fartnation som vi är en tekniknation. De är kul att se att satsningen redan nu har gett resultat. Det bådar gott inför VM på hemmaplan och framtiden, säger hon till tidningen.

Här är hela den svenska landslagstruppen:

Herrarnas träningsgrupp 1 – teknik: André Myhrer, Bergsjö Hassela Alpina, Mattias Hargin, Huddinge SK, Matts Olsson, Valfjällets SLK, Mattias Rönngren, Åre SLK, Gustav Lundbäck, Luleå AK, och Kristoffer Jakobsen, Storklintens AK Skalp.

Herrarnas träningsgrupp 2 – teknik: Max-Gordon Sundquist, Östersund Frösö SLK, Anthon Cassman, Östersund Frösö SLK, Emil Johansson, SK Vitesse, Hannes Grym, Storklintens AK Skalp, Jesper Ask, IFK Arvidsjaur AK, och Dan-Axel Grahn, Östersund Frösö SLK.

Herrarnas träningsgrupp teknik/fart:Felix Monsén, Åre SLK, Zack Monsén, Åre SLK, Filip Platter, Åre SLK, och Olle Sundin, Djurgårdens IF AF.

Damernas träningsgrupp 1 – teknik:Frida Hansdotter, Norbergs SLK, Maria Pietilä Holmner, UHSK Umeå SK, Emelie Wikström, IFK Sävsjö, och Anna Swenn-Larsson, Rättviks SLK.

Damernas träningsgrupp 2 – teknik: Sara Hector, Kungsbergets AK, Nathalie Eklund, Leksands SLK, Ylva Stålnacke, Kiruna BK, Lisa Blomqvist, UHSK Umeå SK, Lovisa Grant, IFK Lidingö SLK, och Magdalena Fjällström, Tärna IK Fjällvinden.

Damernas träningsgrupp fart: Kajsa Kling, Åre SLK, Lisa Hörnblad, Höga Kusten Alpin, Helena Rapaport, Mälaröarnas Alpina SK, Lin Ivarsson, Åre SLK, och Fanny Axelsson, IFK Mora AK.

 

LÄS MER: 10-årige skidfantomens succévideo får hela internet att häpna