Hargin: ”Jag är tacksam att jag har skidåkningen”

Drygt tre månader har gått sedan friåkaren Matilda Rapaport avled efter en skidolycka i Chile. Nu berättar maken och landslagsskidåkaren Mattias Hargin om sorgen och livet efter sin frus död.

Det var i mitten av juli som den svenska friåkaren Matilda Rapaport, 30, drogs med i en lavin under en filminspelning i Chile. Hon föll i koma och läkarna kunde inte rädda hennes liv.

Maken och skidåkaren Mattias Hargin flög ner till Chile och fanns vid Rapaports sida när hon avled. Det har gått tre månader sedan den tragiska olyckan och nu berättar den alpina skidåkaren om sorgen och saknaden av sin livskamrat.
– Att vänja sig vid tanken att den du har levt med och skulle leva med inte finns längre, vilket fortfarande i dag känns helt sjukt vissa dagar. Men ganska tidigt accepterade jag och insåg att det är så det är, säger Hargin till Sportbladet.

Mitt i all sorg och saknad har Hargin, med en seger och fyra pallplatser i karriären, börjat förbereda sig för den alpina säsongen. Efter Rapaports död var han inte säkert på om han ville fortsätta med skidåkningen, men till kunde han konstatera att gnistan fortfarande fanns kvar. Sorgen har gjort honom till en starkare person, något han hoppas kommer göra honom till en bättre skidåkare.

Att få ställa sig på skidor igen har gett Hargin ny energi till att fortsätta. Men känslan kommer aldrig vara densamma.
– Jag pratade med familj och tränaren som sa ”du får ju träna när du vill”. Man kan tycka att någon tycker att man är konstig att man går till gymmet bara några dagar efter att jag kom hem från Chile. Men jag får energi av träning och mår bättre. Det var också en viktig sak i sorgeprocessen, säger Hargin till Sportbladet.

Skidsäsongen närmar sig med stormsteg och om drygt två veckor ställer sig Hargin i startporten i finländska Levi för slalompremiär i världscupen. Skidåkningen, tillsammans med stödet från sina lagkamrater, har varit en trygghet för 31-åringen från Stockholm efter den tragiska olyckan för tre månader sedan.

Men trots att säsongen står för dörren konstaterar han att resultaten inte är lika viktiga för honom längre. Även fast han vill åka så fort han kan finns det ändå en oro för framtiden, någonting han skrivit om tidigare på sin blogg.
– När Matilda fanns hade vi en ganska klar framtid för oss, hur vi skulle leva, det finns ju inte längre så allt är nollställt. Helt plötsligt står man i en lite otryggare sits. Framför allt att man inte har sin livskamrat bredvid sig och det förändrar ju jättemycket och det är det jobbigaste. Det är därför jag är så tacksam att man har skidåkningen som är en väldig trygghet och något jag älskar, säger Hargin till Sportbladet.

LÄS MER: Så sänds Vinterstudion hela vintern.

Gilla Skidbibeln om du också älskar vintersport.