EXTRA: AIK mot Göteborg inställd på grund av matchfusk

Kvällens allsvenskan fotbollsmatch mellan AIK och IFK Göteborg har ställts in. Anledningen är försök till matchfixning.
– Det här är en mycket allvarlig attack mot svensk fotboll, säger Håkan Sjöstrand, Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare till förbundets hemsida.

Det var under tisdagen som en AIK-spelare kallades till ett möte vid vilket han ska ha erbjudits en summa pengar om han aktivt bidrog till att laget förlorade kvällens toppmöte mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi. Enligt IFK Göteborgs sportchef Mats Gren rör det sig om AIK:s målvakt.
– Det lilla jag vet är att någon i går kväll gått på AIK:s målvakt från något håll. Jag vet inte alla detaljer, säger han till GP.

Sent under tisdagskvällen informerades Svenska Fotbollförbundet om händelsen, som nu är polisanmäld. Polisen har inlett en förundersökning kring händelsen. Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand säger till förbundets hemsida att det ”ytterst inte” handlar om en enskild match.
– Det är en allvarlig attack och ett kuppförsök mot svensk fotboll. Det kommer vi aldrig, aldrig att acceptera och därför är det viktigt att vi agerar med kraft, säger Sjöstrand till förbundets hemsida.

IFK Göteborg och AIK kommer i samråd med Svensk Elitfotboll komma fram till när matchen kommer spelas.
– Utgångspunkten för alla våra matcher är att de ska vara säkra och avgöras på sportsliga grunder. Utifrån den information vi har kan vi inte garantera att matchen IFK Göteborg och AIK är en säker match och att den avgörs på sportsliga grunder, säger Sjöstrand.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson ser allvarligt på händelsen.
– Jag är glad att spelarna i AIK har vågat berätta och att vi har fått bra stöttning av polisen. Det här ett kvitto på när samverkan fungerar som bäst. Polisen har tillsatt en särskild aktionsgrupp och både spelare och föreningen agerar direkt, då löser vi problemen snabbt tillsammans, säger han till RF:s hemsida.