De 9 mest älskade benknäckarna i Allsvenskans historia.

Det är målkungarna och stjärnorna som får de största rubrikerna i Allsvenskan. Men det är galningarna, benknäckarna och råskinnen som blir de riktiga kultspelarna runt om i landet. När Allsvenskan just dragit igång ännu en efterlängtad säsong minns vi tillbaka till några av de allra mest oförglömliga busarna som härjat.

Vi har valt ut nio favoriter som för alltid byggt upp arv som värstingar.

Håkan Mild, IFK Göteborg
Evighetsmaskinen Håkan Mild var inte alls rolig att möta på planen. Mr. IFK Göteborg gjorde fyra olika sejourer i klubben mellan åren 1988-2005 och under sina 459 matcher var han en helvetisk motståndare runt mittcirkeln. Ständig i hälarna och inte främmande för att gå över gränsen om så krävdes för tre poäng.

Tomas Zvirgzdauskas, Halmstad BK
En av de riktiga hårdingarna i allsvenskans historia. Mittbacken flyttade från Polen till Halmstad 2002 och blev sedan under tio säsonger en av de allra mest älskade hos hemmasupportrarna. Men en av de mest hatade hos motståndarfansen. Inte många anfallare kom förbi ”Zvirre” ostraffad.

TomasZvirgzdauskas

 

Krister Nordin, AIK
Mannen som alltid spelade i kortärmat slog igenom i ärkerivalen Djurgården men det var i AIK som ”Krille” blev en ikon. Mittfältaren hade många ansikten som både drömmålgörare och publikfriare men det som sticker ut mest är att han är den mest varnade spelaren någonsin i AIK:s historia.

Mats Werner, Hammarby IF
”Elake Matte” nämns ofta i sammanhanget kring allsvenskans allra fulaste spelare genom tiderna. Men i Bajen är Werner för alltid älskad efter 15 raka säsonger och över 250 matcher som benknäckare. Så älskad att Hammarbyfansen ärade honom med en egen fanclub och försökte rösta in honom i riksdagen.

ElakeMatteWerner

 

Pontus Wernbloom, IFK Göteborg
Smeknamnet ”Slaktarn från Surte” säger verkligen allt om den här älskade IFK-favoriten. Redan under debutsäsongen i allsvenskan 2005 blev Wernbloom den mest varnade Blåvittspelaren – på bara sju spelade matcher. Sedan avskedet 2009 har många svenskar väntat på busens allsvenska comeback.

Andreas Augustsson, IF Elfsborg
När Pontus Wernbloom utser Andreas Augustsson till det största aset i Allsvenskan då vet man att det här är en riktig badass. Mittbacken tog dubbla guld med Elfsborg 2006 och 2012 men kommer för alltid att bli ihågkommen för sina armbågar.

Kenny Pavey, AIK
Förmodligen allsvenskans galnaste spelare i modern tid. Vilden, med Millwall som favoritklubb, blev älskad av alla AIK:are men avskydd av alla andra. Pavey är från och med debuten 2006 synonym med hjärnsläpp och ingen glömmer överfallet på Sebastian Eriksson eller pungsparken på Mattias Jonsson.

 

Stefan Schwarz, Malmö FF
Hans Jürgen Stefan Schwarz blev en av Roy Hodgsons adepter i det så framgångsrika Malmö FF i slutet på 80-talet. Den tyskfostrade terriern blev hjärtat på mittfältet och känd i hela landet för att inte känna någon smärta. Efter en kort allsvensk karriär gick Schwarz sedan vidare till att bli en gud i det svenska landslaget.

Vito Knezevic, Djurgårdens IF
Okej, Pavey kan nog ha haft sin överman. Knezevic har blivit utnämnd till ”riksbuse med hela Fotbolls-Sverige” av Mitt i och ”Allsvenskans brutalaste spelare” av Offside. ”Skruvdobbsmördaren från Norrby” blev en kultspelare i Djurgården under 70- och 80-talet och satte standarden redan i sitt första derby genom att slå en AIK-spelare på käften.