9 profiler som AIK-fansen alltid kommer sakna.

9 profiler som AIK-fansen alltid kommer sakna.

exp

AIK väcker alltid känslor, både för de egna fansen och hos motståndarfansen. Men blir man en publikfavorit hos AIK – då blir man odödlig.
Sportbibeln lät en AIK-supporter lista nio svartgula profiler som fansen saknar.

Sven Dahlqvist
”Dala” värvades som anfallare 1974 men skolades om till mittback i AIK. 266 matcher senare kunde Gagnefsonen stoltsera med lagkaptensbindeln, allsvensk serieseger, cupguld, Guldbollen, flest landskamper för en AIK-spelare och för evigt en plats i alla AIK-hjärtan. Kort och gott en av AIK:s bästa spelare någonsin.

ANNONS: Du kan lägga ett helt riskfritt spel på AIK i matchen mot IFK Norrköping. Nya och befintliga kunder hos Expekt får ett första riskfritt spel på Allsvenskan, upp till 1000 kronor. Sitter inte spelet, får du pengarna tillbaka. Här hämtar du ditt riskfria spel.

Nebojsa Novakovic
Skönliraren från Sarajevo flyttade till AIK från Djurgården 1997. Men snabbt visade det sig att svart och gult var de rätta färgerna för ”Nešo”. Den finurlige anfallaren var en av de stora publikfavoriterna när AIK vann SM-guld 1998 och ledde laget till sitt enda Champions League-äventyr. Chippen mot Barcelona ger fortfarande den allra mäktigaste gåshuden.

Gary Sundgren
Kari Juhani Sundgren, mer känd som ”Gary”, var en av nyckelspelarna i det så framgångsrika AIK-laget under 90-talet. Men det var först när anfallaren blev högerback som den stora succén kom för den finskfödde kultspelaren. På sin 25-årsdag fixade Gary AIK:s första SM-guld på 55 år genom att avgöra borta mot Malmö FF 1992.

ANNONS: Hos Expekt får du ett första riskfritt spel på Allsvenskan, upp till 1000 kronor. Spelar du tvåa på AIK borta mot IFK Norrköping och spelet sitter, får du 3 700 kronor tillbaka. Sitter inte spelet, får du insatsen tillbaka.Här hämtar du ditt riskfria spel.

Mats Rubarth
AIK:s alldeles egen rockstjärna som märkligt nog fick smeknamnet ”Smuts” bland lagkamraterna. Nummer 23 blandade onödiga kort och utvisningar med glimrande fotbollsgodis. En av Råsundas allra största favoriter för sin speciella stil och bicicletan i derbyt mot Hammarby 2001 är det allra käraste minnet.

 

Johan Mjällby
Järfällasonen döptes till ”Kärnkraftverket” av förbundskaptenen Tommy Söderberg. Så jobbig var Johan Mjällby att möta och den outtömliga energin tog AIK från ett medelmåttigt lag i slutet av 80-talet till ett av Sveriges bästa lag under 90-talet. Lägg därtill en framgångsrik utlands- och landslagskarriär samt en återkomst till AIK 2006 så förstår ni att det här var en AIK-spelare utöver det vanliga.

Daniel Tjernström
Efter Mjällby tog ett annat kraftverk över, nämligen ”Tjernkraft”. Tjenström kom precis efter SM-guldet 1998 och länge undrade man om Mr. AIK någonsin skulle få vinna det där guldet. 2009 kom det gyllene läget och då klev så klart lagkaptenen fram och satte det avgörande målet i guldmatchen i Göteborg.

 

Kurt Hamrin
”Kurre” blev i januari 2000 utsedd till ”1900-talets AIK-legend”. Efter sitt genombrott i AIK gick Hamrin vidare till att bli en av de allra största svenska fotbollsspelarna tack vare sitt oförglömliga solomål mot Västtyskland i VM 1958 samt sin stora succé i Serie A. Och Kurre slutade aldrig följa sitt älskade AIK.

Martin Mutumba
Inte direkt den mest effektive på en fotbollsplan. Men med den oerhört kaxiga attityden och de respektlöst förnedrande finterna är ”M9” från Rinkeby inte bara AIK:s utan en av allsvenskans allra skönaste profiler. Shåwen ”2lax9” kommer för alltid att leva kvar.

 

Ivan Turina
”Crazy Ivan” gjorde bara tre säsonger i AIK men hann bli en enormt kär favorit, både för sina fina insatser och för sin härliga personlighet. Den 2 maj 2013 vaknade aldrig 32-årige Ivan Turina igen men hans minne lever för alltid kvar. Matchminut 27 förblir en odödlig hyllning till den kroatiske jätten.

Gilla Sportbibeln Fotboll om du också älskar allsvenskan.

ANNONS: Hos Expekt får du ett första riskfritt spel på Allsvenskan, upp till 1000 kronor. Spelar du kryss på IFK Norrköping–AIK och spelet sitter, får du 3 500 kronor tillbaka. Sitter inte spelet, får du insatsen tillbaka.Här hämtar du ditt riskfria spel.