9 Hammarby-profiler som fansen aldrig kommer att glömma.

exp

Magiska frisparkar, ett mytomspunnet byte – eller rentav floppstatus.
Det finns många anledningar till att spelare kan bli kultfigurer hos supportrarna.
Sportbibeln lät en Hammarbysupporter göra en lista på nio grönvita profiler vi saknar.
Omständigheter gör att vi tvingades ta med tio.

9. Igor Armas
Det blev bara en säsong i Bajen för den moldaviske mittbacken, 2009 när Bajen åkte ur allsvenskan efter en katastrofsäsong. Men det var knappast Igor Armas fel. Med sitt uppoffrande spel blev han snabbt en favorit hos supportrarna. I bortamötet med Örebro ryktas Igor Armas dessutom ha hotat en ÖSK-spelare med orden ”I will kill you”, något som omgående blev en ramsa hos fansen. Spelar numera i ryska Kuban Krasnodar.

ANNONS: Du kan lägga ett helt riskfritt spel på Hammarby i derbyt mot Djurgården. Nya och befintliga kunder hos Expekt får ett första riskfritt spel på Allsvenskan, upp till 1000 kronor. Sitter inte spelet, får du pengarna tillbaka. Här hämtar du ditt riskfria spel.

8. Mikael Hellström
Det är något speciellt med spelare som tillhört en och samma klubb genom hela sin karriär. Inte minst för att exemplen blir allt färre. Mikael ”Hella” Hellström debuterade i Hammarbys A-lag som 18-åring och blev klubben trogen genom hela seniortiden, fram till han la skorna på hyllan 2004. Vänsterfotade Hella ingick i guldtruppen 2009 och gjorde sin enda A-landskamp två år tidigare. Spelade över 300 matcher i Bajen.

7. Videojuggarna
Inte med på listan tack vare någon som helst briljans i Hammarbytröjan – snarare tvärtom. Bogic Popovic och Dragan Vasiljevic har blivit ihågkomna av en helt annan anledning, de gav praktiskt taget namn åt en ny term i den svenska fotbollens ordlista. Duon anlände till ett Bajen som scoutat jugoslaverna på video – men floppade fullständigt. Vasiljevic gjorde tre framträdanden och Popovic bara ett innan de bröt kontrakten och flyttade hem till Belgrad igen.

6. Jonas Kling
När Hammarbyfansen fick rösta vem som skulle pryda säsongskortet 2010 blev Jonas Kling, spelare 1992-1997, överlägsen vinnare. Anledningen? Högst troligt ett mytomspunnet byte från division 1-derbyt mot Djurgården 1997. När Kim Bergstrand blev skadad mot slutet beordrade tränaren Rolf Zetterlund ett byte och Jonas Kling hoppade in – trots att Bajen redan gjort sina tre tillåtna byten.

ANNONS: Hos Expekt får du ett första riskfritt spel på Allsvenskan, upp till 1000 kronor. Spelar du tvåa på Bajen i derbyt och spelet sitter, får du 3 700 kronor tillbaka. Sitter inte spelet, får du insatsen tillbaka.Här hämtar du ditt riskfria spel.


 
5. Suleyman Sleyman
Han väntade länge med att göra sitt första mål i Hammarbytröjan – men när det väl kom så var det en kvittering i slutminuterna. Mot AIK i ett Stockholmsderby. Backen med smeknamnet ”Sulan” kom till Hammarby 1998 och gjorde över tio säsonger i föreningen, flera av dessa som lagkapten. Fick fansen att sjunga den klassiska ramsan: ”Upp med Sulan på topp”.

4. Petter Andersson
Melker Hallberg är i Bajen på lån fram till sommaren och sedan kommer Petter Andersson hem från Midtjylland och ersätter när Udinese kallar tillbaka talangen. Ja, det är i alla fall många Hammarbyfans plan för hur den här säsongen kommer att utveckla sig. ”Ljusvattnets Henry” har ett mäktigt skott och om det inte vore för skadorna hade det kunnat bli något ohyggligt mycket mer än det blev av proffskarriären utomlands. Men nu börjar det bli dags att komma hem, Petter.

3. Erkan Zengin
Citatmaskinen från Fittja stack till turkiska ligan 2009 och tog sedermera en landslagsplats. Men en av Zengins mest omtalade ögonblick i karriären hämtar vi från Bajen-tiden och hemmamötet med Elfsborg 2007. John Holmström från Fan-TV gjorde en intervju med en besviken Erkan som tyckte att medspelarnas passningar var för få och dåliga: ”Det är svårt för mig att skrika efter boll”, suckade Zengin. Hela tiden iförd ett par klassiska solbrillor.


 
2. Ronnie Hellström
Ni har väl sett den kultförklarade scenen ur S.O.S. en segelsällskapsresa när Stig Helmer Olsson konstaterar att ”När Ronnie vaktade kassen då var det lite stil på Bajen”? Om inte, här kommer den.

https://youtu.be/7O-1yV9leI4
 
Ronnie spelade för svenska landslaget i VM 1970, 1974 och 1978. 1974 lämnade målvakten Södermalm för proffslivet i Kaiserslautern, där det kom att bli tio år. Har hunnit bli 67 år gammal och lagt av sedan länge, men Ronnies målvaktsspel får oss att minnas tillbaka till svunna tider.

1. Lennart ”Nacka” Skoglund
Många hammarbyare håller ”Nacka” som störst av alla, och myten om honom lever kvar än i dag. Lirade i Bajen 1946-49 samt 1964-1967 när han vände åter från proffslivet i Italien. Varje julafton firar många Bajen-supportrar Nackas födelsedag vid statyn av honom på Söder i Stockholm. ”Den vajande majskolven” tog VM-silver med svenska landslaget 1958. Gick bort 1975.

ANNONS: Hos Expekt får du ett första riskfritt spel på Allsvenskan, upp till 1000 kronor. Tror du det blir kryss i derbyt mot Djurgården och spelet sitter, får du 3 600 kronor tillbaka. Sitter inte spelet, får du insatsen tillbaka. Här hämtar du ditt riskfria spel.