Tre Kronor- och NHL-profilen berättar sanningen – om obotliga sjukdomen: ”Helt säker på att det var kört…”

.

Förre Tre Kronor- och NHL-spelaren Mattias Timander öppnar nu upp om sin hemlighet.
Den obotliga sjukdomen som plågat honom i flera år.
– Jag var helt säker på att det var kört för mig, säger han till ÖA.

Han har spelat i SHL, NHL och Tre Kronor. Både vunnit SM-guld och VM-guld. Men nu lever förre hockeyproffset Mattias Timander med den obotliga sjukdomen ulcerös kolit.

Timanders liv med sjukdomen

För några år sedan fick 45-åringen diagnosen om den ovanliga och obotliga tarmsjukdomen. I en öppen intervju med Örnsköldsvik Allehanda berättar Timander om hur livet påverkas av sjukdomen.
– Egentligen tror jag att jag har haft det jävligt länge. Jag minns att Harald Lückner (Modos tränare på den tiden, reds anm) ofta undrade var jag höll hus när det var dags att gå ut till match. Då satt man på skithuset för tionde gången, typ, säger han till lokaltidningen.

Mattias Timander, SHL
021124 Ishockey, NHL, New York Rangers – New York Islanders: Mattias Timander, Islanders.
© Bildbyrån – 50665 D

Mattias Timander slog igenom i Modo under början av 90-talet innan han tog det stora steget till NHL 1996. Det blev fyra säsonger hos Boston Bruins, två säsonger hos Columbus Blue Jackets, två säsonger för New York Islanders och så ytterligare en säsong i Philadelphia Flyers.

Vunnit VM-guld och SM-guld

Sedan återvände backen till Sverige igen 2004 och spel i Modo innan han avslutade karriären hos Leksand i HockeyAllsvenskan. 2006 vann han VM-guld med Tre Kronor och 2007 tog han SM-guld med Modo.

Men under åren har ulcerös kolit varit påtagligt i hans hockeyliv. Det är en inflammatorisk tarmsjukdom som kan leda till förstoppningar, magont, viktnedgång och trötthet. Ett väldigt tydligt tecken är att det kan vara väldigt bråttom till toaletten.

Mattias Timander, SHL
121217 Ishockey, Allsvenskan, Almtuna – Leksand: Mattias Timander, Leksand.
© Bildbyrån – 43666 – Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

”Jag trodde det var kört”

Diagnosen kom som en chock för Timander för några år sedan. När det var som allra värst kunde maten gå rakt igenom kroppen och han upptäckte även blod i avföringen.
– När jag vaknade och fick reda på det vad det var för sjukdom så var det en lättnad, säger han till ÖA.
– Människan är knepig. Jag hade inbillat mig att det var färdigt. När det gäller andra så säger man att det ordnar sig, men när man själv blir drabbad så är det kört.

Nuförtiden har Timander varvat ned i vardagen och fått bättre kontroll på kostcirkeln för att hålla sjukdomen i schack. Under hockeykarriären blev det hela 432 SHL-matcher och 419 matcher i NHL.

LÄS MER: Mäktiga hyllningsvideon när svensktrion har fullständig lekstuga i NHL – ger alla hockeyälskare gåshud

Den gången Tomas Holmström fick lagkamraten(!) Igor Larionov att lacka ur – framför höjdarna: ”Kan inte hålla igen”

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);