Skidförbundet gör kontroversiell förändring till nästa säsong – trots Charlotte Kallas kritik

.

Det har varit rejäl omdebatterat och Charlotte Kallas har öppet visat sin kritik.
Men nu förändrar ändå skidförbundet till nästa säsong.
Och gör om Tour de Ski.

I dag beslutade Internationella skidförbundet, Fis, om flera förändringar under kongressen i Dubrovnik, rapporterar norska tidningen NRK. Bland annat beslutades att Holmenkollens klassiska femmil och tremil från och med 2021 kommer att köras med intervallstarter.

Förändrar Tour de Ski

Men en annan desto större förändring är det som händer i Tour de Ski. Där den sista etappen av skidtävlingen kommer bytas från jaktstart till en masstart istället.

Charlotte Kalla, Tour de ski
190317 Charlotte Kalla of Sweden in the Women’s 10km classic technique interval start during the FIS Cross-Country World Cup on march 17, 2019 in Falun.
Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / kod DR / COP 173

Det innebär att 13 års tid av jaktstart i Val di Fiemme nu kommer att skrotas. Och det enda tråkiga med det är att spänningen med att förste åkare upp för monsterbacken inte ens är garanterad till att stå som seriesegrare.

Charlotte Kallas kritik

När förslaget dök upp så visade svenske skidstjärnan Charlotte Kalla öppet sin kritik. Men trots hennes ord så har Fis nu klubbat igenom beslutet att ändra Tour de Ski.
– Det känns tråkigt om man först när man har gått i mål ska kunna utse vem som vinner hela touren. Det har verkligen varit tourens signum att först uppför Alpe Cermis är vinnaren av touren, det har varit en del av spänningen, sa hon till TT nyligen.

Charlotte Kalla, Tour de ski
190509 Charlotte Kalla under en presskonferens anordnad av svenska skidförbundet den 9 maj 2019 i Stockholm.
Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / 135990

”Det blir utmaningen”

Den nya förändringen i Tour de Ski väcker även en hel del frågetecken för hur det praktiskt ska fungera.
– Själva slalombacken är så bred och man kan göra den ännu bredare. Det som blir utmaningen är att göra de första svängarna i backen tillräckligt breda. Det blir viktigt med en bra tv-produktion så att tittarna klarar av att följa med i både kampen om etappsegern och totalsegern, säger norska representanten i längdkommittén, Åge Skinstad, till NRK.

LÄS MER: Charlotte Kallas känslosamma ord – efter nya skidbeskedet

Charlotte Kallas jättesågning – efter förbundets kontroversiella förslag

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);