Sveriges fruktan inför måstematchen mot Mexiko i VM: ”Oerhört förvånad…”

Sverige mot Mexiko i en ruskigt nervös måstematch.
Då är svenskarna oroliga för en avgörande detaljt: VAR.
– Vissa beslut är märkliga, säger lagkaptenen Andreas Granqvist till SportExpressen.

ANNONS: Tidsbegränsat erbjudande på 500% i välkomstbonus upp till 500 kronor! Sätt in 100 kronor – och få hela 600 kronor att spela för. Klicka här för att lägga ditt spel direkt

I dag finns det bara en sak som gäller. Sverige måste besegra Mexiko för att gå vidare till åttondelsfinal i VM.

Men det finns en tydlig fruktan i det svenska landslaget, en fruktan för det så hårt kritiserade VAR. VM 2018 är första mästerskapet som använder sig av videogranskning för att hjälpa domarna under matcher. Och man kan ju lugnt säga att det inte varit problemfritt hittills.

Granen är inte nöjd

Det tydligaste exemplet på när VAR tagit över en hel match var i måndags under Iran-Portugal när hela tre situationer under matchen videogranskades av domaren. Två situationer ledde till straffar och i den tredje lyckades Cristiano Ronaldo slippa undan från rött kort.

Svenska lagkaptenen Andreas Granqvist är inte särskilt nöjd med den nya tekniken.
– Vi får bort solklara offsidemål och filmningar, men det finns felaktigheter i det också. Det tar väldigt lång tid, som i matchen mellan Iran och Portugal. Vissa beslut är märkliga när det sitter fyra, fem gubbar och ska ta beslut när de inte är inne i matchen och har adrenalin. Ibland väljer domarna att inte ta beslut när det är solklara situationer, säger han till SportExpressen.

Bristerna med VAR

Just VAR gynnade Sverige i första matchen mot Sydkorea när ”Granen” gjorde matchens enda mål efter en VAR-dömd straff. Men sedan misslyckades VAR med att upptäcka den solklara straffen för Marcus Berg när Sverige förlorade mot Tyskland.

Förbundskapten Janne Andersson är ändå positiv till VAR, men erkänner även att det finns brister med nya tekniken.
– Systemet har inte satt sig, det är inte förutsägbart hur det ska hanteras. Jag var oerhört förvånad efter straffsituationen mot Tyskland och ännu mer när jag såg domarens position. Att han inte hanterade det via VAR var väldigt konstigt. Variationen har varit lite för stor. Jag hoppas att vi får en tydligare linje när vi ska använda det och inte, säger Andersson till kvällstidningen.

ANNONS: Missa inte! Just nu får alla nya spelare 500 procent upp till 500 kronor. Sätt in 100 kronor och få hela 600 kronor att spela för. Gäller endast via den här länken!

Dela artikeln om du tror att Sverige vinner i dag!

LÄS MER: Allt du behöver veta om fotbolls-VM 2018!

Så går Sverige till VM-åttondelsfinal i dag – även förlust kan räcka!

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);