VAR – GUIDE: Vad är VAR? Hur används VAR?

Vad är VAR?
Video Assist Referee system.
Det nya domarsystemet har varit mycket omtalat under sommarens världsmästerskap i fotboll.
Men vad är det egentligen? Vi reder ut begreppen!

Vad är var?
FOTO: FIFATV/Youtube

Vad är var? Det nya domarsystemet VAR har gjort entré på den stora fotbollsscenen under sommarens VM-slutspel. Hårt kritiserat av många – älskat av andra. Här kommer en komplett guide om VAR!

Vad är VAR?

VAR står för Video assistant referee och är ett domarsystem med videodomare i fotboll som utvecklades för att hjälpa huvuddomaren att döma korrekt i svåra situationer. Detta med hjälp av videodomare som granskar situationerna. Systemet utvecklades i Nederländerna i början av 2010-talet, men det var först 2016 som systemet användes för första gången, då i en USL-match (den amerikanska andraligan).

Vad är var?
FOTO: Joel Marklund / BILDBYRÅN

VAR har sedan introducerats i bland annat MLS, Serie A och Bundesliga. Matchen mellan Juventus och Cagliari den 19 augusti 2017 blev första gången VAR ledde till en straff i Serie A – en straff som Gianluigi Buffon sedermera räddade.

Varför finns VAR?

Videodomarsystemet VAR finns till för att hjälpa huvuddomaren att döma svårbedömda situationer under fotbollsmatch. Huvudsyftet är alltså att det ska bli så många korrekta domslut som möjligt i en match.

VAR – regler

Vad är VAR? Det finns fyra situationer då VAR kan användas i en match.

  1. Straff: Är det straff eller inte? Videodomaren tittar här på om regelbrottet gjordes innanför eller utanför straffområdet.
  2. Röda kort: VAR får användas vid situationer där spelaren i fråga kan få ett rött kort direkt eller sitt andra gula kort. Exempel på detta är frilägesutvisningar eller utvisning vid direkt målchans. Kort sagt, i fall där spelaren kan bli utvisad får videogranskning utnyttjas.
  3. Mål: Mål eller inte mål? VAR kan användas som ett komplement till det nuvarande Goal line technology-systemet.
  4. Kort: Om huvuddomaren är osäker på vilken spelare som ska få kort kan videogranskning användas.

Hur fungerar VAR?

VAR-domarna granskar hela tiden situationer i matcherna och kontaktar huvuddomaren på planen om något behöver åtgärdas. Huvuddomaren själv kan också kontakta VAR-domarna och begära en videogranskning av en situation. I det fallet gäller enbart vid mål som föregåtts av offside, en regelöverträdelse eller en misstänkt hands. Därefter kommer videodomarna med ett beslut.

När huvuddomaren kommunicerar med VAR-domare ska vederbörande signalera med en handsignal mot örat och sedan rita en kvadrat med händerna.

Värt att notera är att huvuddomaren alltid har sista ordet i videogranskning.

Hur ofta kan VAR användas?

Svaret är hur många gånger som helst. Det finns ingen begränsning för hur många gånger VAR kan användas i en fotbollsmatch.

VAR är videodomarna?

Vad är var?

Videodomarna är alltid fyra och de sitter i ett rum på distans från fotbollsplanen där matchen äger rum. I fotbolls-VM sitter de exempelvis i ett rum i Moskva.

VAR – kritik

Under fotbolls-VM i Ryssland har VAR-systemet blivit hårt kritiserat av både fansen och spelarna. Den stora kritiken bottnar i att det blir avbrott i spelet. Men också att spelarna kan utnyttja systemet och försöka påverka huvuddomaren att videogranska situationer.

Andra menar att charmen med fotbollen försvinner och att det ska vara den mänskliga faktorn som avgör matcherna.

En annan kritik som ofta framförs är att passionen försvinner, d.v.s ett lags fans kan börja fira ett mål och som sedan videogranskas i någon minut.

Vad är var?

VAR – fördelar

Fördelen är att det trots allt blir fler korrekta domslut i matcherna. Genom att använda VAR kan domaren lättare upptäcka klara straffar eller röda kort.

Allt om fotbolls-VM i Ryssland 2018: Schema, tider och arenor

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);