Anna Holmlunds nya ord om framtiden: ”På julafton ska jag kunna gå”

Anna Holmlund fortsätter sin rehabilitering. Nu berättar hon om sina nya mål.
– På julafton ska jag kunna gå, säger hon till Dagens Nyheter.

Anna Holmlund har flyttat hem till Sundsvall efter den allvarliga kraschen i Italien i december förra året. 30-åringen har kommit långt i sin rehabilitering och nu bor hon, med hjälp av personal, tillsammans med pojkvännen tillika skidåkaren Victor Öhling Norberg.

I en lång intervju med Dagens Nyheter berättar hon nu om sina nya mål i livet – och det handlar inte bara om att kunna gå själv igen.
– Skidor. Det är därför jag tränar som jag gör, för att kunna åka skidor, säger hon till Dagens Nyheter.

Tränar i hemmet

Hemma i lägenheten hjälper Mamma Margaretha och pappa Lars henne med träningspassen. Hon genomför stå- och balansövningar, men hon tränar också med cykel och på en yogamatta.

Men det är inte bara det fysiska som behöver tränas upp. Anna får hjälp med att äta och dricka, där stora tuggor är en sådan sak som kräver mycket energi. Dessutom får hon hjälp med kognitiv träning, där hon får träna på att skriva, minnas, räkna och sjunga.

I helgen inviger hon tillsammans med Charlotte Kalla, som varit och hälsat på Anna, den nya skidanläggningen hos Alnö SK. Anläggningen kommer vara handikapanpassad, med en ny rullskidsbana och en klubbstuga.

Kämpar med minnet

Trots att Anna Holmlund tränar hårt med både det fysiska och det kognitiva har minnet tagit stryk från den allvarliga olyckan. Hon kan ha svårt att komma ihåg vad som hände i förrgår, samtidigt som hon kommer ihåg någonting som hände för flera år sedan.

Men en sak glömmer hon inte. Sin egen födelsedag – och vem hon delar den med.
– 3 oktober. Som Zlatan. Vi fyller år då. Det är jag och Zlatan, säger Anna till Dagens Nyheter.

LÄS MER: Rivalens känslosamma hälsning till Anna Holmlund: ”Drömt om henne”