Bianca Salmings starka hälsning till svenska folket – fina orden efter Börjes bortgång: ”Vill tacka åt honom”

Bianca Salmings sorg är enorm.
Nu skickar hon en hälsning till svenska folket.
– Jag är väldigt tacksam över allt stöd och all kärlek, säger hon.

Hockeyvärlden har sorg sedan Börje Salmings plötsliga bortgång under förra veckan. Det var i somras som ikonen diagnostiserades med ALS, och under hösten har Börje och familjen pratat öppet om svårigheterna och kampen mot sjukdomen.

”Är väldigt tacksam”

Börje Salming drabbades direkt efter sjukdomsbeskedet av en depression, och under hösten tappade han förmågan att prata, och han fick dessutom sondmatas. Salming blev snabbt värre, och efter att ha mottagit enorma hyllningar i Toronto och på Tidernas Hockeygala i Sverige, så somnade han för snart en vecka sedan in.

Bianca Salming, Börje Salming
221117 Pia, Bianca och Anders Salming med Börje Salming som tilldelas priset NHL Honorary Award under Tidernas Hockeygala den 17 november 2022 i Stockholm. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0377

För den närmaste familjen har sensommaren och hösten varit blytung. Bianca Salming uttalade sig på tisdagen för första gången sedan Börjes bortgång, i en intervju med Expressen, och skickade då en hälsning till svenska folket. Hon menar att hon är tacksam, och att hon vet att Börje var det också.

– Jag är väldigt tacksam över allt stöd och all kärlek. Jag vet att det har betytt allt för pappa under den här tiden, så jag vill också tacka åt honom, säger hon till tidningen.

LÄS MER: Henrik Lundqvists fina ord till brorsan Joel – hyllas efter att ha slagit det allra mäktigaste rekordet i SHL

”Det enda jag känner glädje i”

Bianca Salming säger att det var en chock att allting gick så snabbt, och hon har fortfarande svårt att prata om det som hänt. Bianca Salming är samtidigt en talangfull friidrottare. Träningen har blivit en frizon för henne.

– Idrotten är det enda jag kan känna en enda procent glädje av just nu. När jag står där inför ett träningspass eller när jag gör någon övning på gymmet, då känner jag mig.. exalterad, säger hon.

– Det är enda gången.

Börje Salming, Bianca Salming
Former Toronto Maple Leafs player Borje Salming, second from left, joined by his wife Pia Salming, left, daughter Bianca Salming, right, and other family members, is honored during a ceremony prior to NHL hockey game action against the Vancouver Canucks in Toronto, Saturday, Nov. 12, 2022. (Christopher Katsarov/The Canadian Press via AP) CKL131

När Bianca tävlade i friidrotts-EM i augusti var Börje Salming på plats på läktaren, i förd en tröja med texten: ”Bianca Salming Fan Club”. Nu drömmer Bianca Salming vidare, mot nästa EM.

–Ja, det är mitt största mål just nu. Mitt enda mål. Det är det jag ser framför mig när jag tränar.

LÄS MER: Bianca Salmings första ord efter pappa Börje Salmings bortgång – öppnar upp om sorgen: ”Varit i en dimma”