Förre lagkamratens ilska efter bilderna på Börje Salming – riktar kritik mot Sverige: ”Borde skämmas!”

Börje Salmings förre lagkamrat Mark Kirton har även han ALS.
Och han är inte nöjd över hur Sverige hanterar situationen för Börje Salming.
– De borde skämmas, säger han.

Hockeyvärlden har slutit samman sedan nyheten om Börje Salming och hans ALS-sjukdom. Det var tidigare under året som Börje gick ut med nyheten om att han drabbats av sjukdomen, och i veckan gick Börje, och frun Pia, för första gången ut och pratade om utmaningarna som man nu ställs inför, och hur livet vänt totalt.

”Borde skämmas”

Börje Salming har svårt att äta och får numera sondmatas, samtidigt som han förlorat förmågan att prata. Pia och Börje, och även brodern Stig Salming, har under de senaste dagarna riktat stor kritik mot vården i Sverige, och faktumet att det är olika hemtjänstpersonal hos Börje ofta, och att han inte har rätt till en personlig assistent.

Börje Salming
170924 Börje Salming efter fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Djurgården och Hammarby den 24 september 2017 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

ALS är obotligt men går att bromsa upp, och för det har Salming fått medicin utskrivet i Kanada. Den svenska tullen har dock stoppat medicinen, vilket fått många att reagera. En som tycker att det är förkastligt är Mark Kirton, som spelade med Börje i Toronto Maple Leafs i början av 80-talet. Även han har drabbats av ALS, och har ett tydligt budskap till Sverige.

– Jag hoppas tullen läste om hur Salming har det. Att stoppa medicin till en sån nationalhjälte – de borde skämmas!, säger han till Expressen.

LÄS MER: Chocken i Nordamerika efter nya bilderna på Börje Salming – så vill NHL-ikonerna hjälpa svensken

Samtalet med Börje

Mark Kirton fick diagnosen ALS 2018, och har full förståelse för det som Börje och familjen går igenom just nu.

– Det är överväldigande, det är svårt och mycket att hantera. Jag känner igen alla de där känslorna de går igenom. Och det var som om jag återupplevde det nu, nästan, säger Kirton, och fortsätter:

– När jag fick beskedet blev jag och min fru helt golvade. När vi åkte från sjukhuset var vi helt ensamma, vi hade ingen rådgivning eller nåt. Men efter ett tag sa vi ”vi ska kämpa oss igenom det här”.

Börje Salming
190218 Börje Salming under en intervju den 18 februari 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 135950

Mark Kirton har, tillsammans med Toronto-ikonerna Darryl Sittler och Lanny MacDonald, pratat med Börje och Pia. Mark berättade dels om forskningen som pågår, om hoppet som finns, men även om medicin och hur familjen Salming gör just nu.

– Och så pratade vi om hur svårt det är för familjen. Familjen blir en förlängning av en själv, liksom. Det är inte du som har ALS, det är nåt som drabbar hela familjen. Men det är så viktigt att ha familjen omkring sig, säger han.

Han fortsätter:

– Det gäller att få ur sig alla negativa tankar, all ilska, ut ur systemet. Det är svårt. Man går igenom en sån fas. Men jag bestämde mig snabbt att jag inte skulle ha det så. Jag skulle försöka hålla mig positiv. Det tror jag är en del i överlevandet. 

LÄS MER: Nicklas Lidströms känslosamma telefonsamtal med Börje Salming – så ska han hjälpa ikonen: ”Hedrad”