Armand Duplantis drag efter historiska VM-guldet – detaljen bakom nya världsrekordet: ”Det är underbart”

Först säkrade ”Mondo” sitt första VM-guld i karriären.
Sedan bräckte han sitt egna världsrekord – efter en stor förändring inför rekordhoppet.
– Det är underbart, säger Armand Duplantis.

Armand Duplantis åkte till VM med ett mål i sikte. Nämligen att vinna det enda som saknades i hans välfyllda skåp med utmärkelser. ”Mondo” har vunnit OS-guld, EM-guld både inomhus och utomhus, VM-guld inomhus och Diamond League – men inte ett VM-guld utomhus.

Draget bakom världsrekordet

Och svensken var tokfavorit inför tävlingen, och det var egentligen inte någon som kunde stoppa Duplantis. Han var den enda som hoppade över sex meter och säkrade guldet tidigt under kvällen. Sedan satte han nytt mästerskapsrekord med 6,06 meter, men nöjde sig inte där.

220724 Armand Duplantis of Sweden celebrates after clearing 6,21 and setting a new world record at men’s pole vault final during day 10 of the 2022 World Athletics Championships on July 24, 2022 in Eugene. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Precis som i de flesta tävlingar som Armand Duplantis deltar i så gick han för ett nytt världsrekord. Och den här gången plockade han fram en helt ny stav när ribban sattes på 6,21 meter.

– Det är min moneypole (pengastav). Den är lika lång som mina andra stavar men den är lite styvare och jag får lite mer rekyl med den, säger han om stavbytet till SVT Sport.

”Tänkte inte så mycket på det”

På världsrekordshöjden rev han första försöket. I det andra slog ”Mondo” till med ett riktigt superhopp och var över hela åtta (!) centimeter över ribban.

– Jag mår ganska bra nu, det var en drömkväll för att ta mitt första VM-guld utomhus och slå världsrekord igen. Det är underbart, svårt att säga något annat, säger Armand Duplantis och fortsätter:

220724 Armand Duplantis of Sweden with his gold medal at the medal ceremony for men’s pole vault during day 10 of the 2022 World Athletics Championships on July 24, 2022 in Eugene. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Han medger också att han inte hade mycket fokus på att sätta ett nytt världsrekord. I stället handlade allt – för honom själv – att lösa den efterlängtade VM-guldet utomhus.

– Jag tänkte inte så mycket på världsrekordet i dag, för mig var det viktigast att vinna. Det kändes som att jag hade kontroll hela kvällen om man bortser från första försöket på 5,87, men annars kände jag ett jättesjälvförtroende under hela tävlingen.

LÄS MER: När pappan filmades i smyg under Charlotte Kallas bragdlopp – sjuka reaktionen gjorde honom rikskänd