Tränarens udda drag under VM – så ska han hjälpa Ståhl till VM-guld trots bakslaget: ”Kommer sitta uppe”

Daniel Ståhls tränare tvingas stanna hemma från VM.
Men han har ett knep för att hjälpa den svenske stjärnan till guld.

Daniel Ståhl går in till årets VM med en form som går att ifrågasätta. Han har visserligen gjort det längsta kastet i världen i år – och hans näst längsta i karriären – men det dröjde långt in på säsongen.

Stort bakslag

Faktum är att Ståhl bara kastat över 70 meter två gånger den här säsongen, och han har för det mesta inte ens varit världsetta. Men samtidigt går han in i VM med flera tunga mästerskapsguld i ryggen, och det kommer bli en jämn kamp om den ädlaste medaljen under tävlingen.

210704 Daniel Ståhl of Sweden looks dejected while competing in men’s discus throw during the athletics gala Bauhaus-galan, Diamond League Stockholm on July 4, 2021 in Stockholm. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Men samtidigt har Ståhl en nackdel gentemot sina konkurrenter. Hans tränare Vesteinn Hafsteinsson, som varit med Ståhl under många, framgångsrika år, är sjukskriven och tvingas stanna hemma från tävlingen. I stället är Åke Ruus, som även han varit med under stora delar av Ståhls karriär – särskilt i yngre år – vara med på plats.

Tränarens drag

Men Vesteinn släpper inte sitt ansvar helt. Enligt Ruus kommer Hafsteinsson att trots de stora tidsskillnaderna som råder och ge råd – via telefon.

– Jag kommer ha SMS-kontakt med Vesteinn. Han skulle sitta uppe på nätterna, så han kan förmedla synpunkter under tävlingen, säger Åke Ruus till SVT.

210828 Daniel Ståhl, Spårvägens FK, inför herrarnas diskus under SM i friidrott den 28 augusti 2021 i Borås. Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN

Åke Ruus var senast med och coachade under lag-SM – det var då han slog till med årets längsta kast. Han menar att det finns en del han kan bidra med.

– Att ha ett visst lugn och att han fokuserar på rätt grejer. Det gäller att komma igång redan från första kastet, säger han om sin roll.

LÄS MER: Jättehånen mot svensken efter tidernas kross i EM – Norge kräver nu förändring: ”Åk hem till Sverige!”