Nya beskedet om Stina Nilssons framtid – efter att ha petats i världscupen: ”Vi har förklarat för henne…”

Stina Nilsson petades ur truppen till kommande helgs världscup i Östersund.
I stället får 27-åringen rikta in sig på tävlingar i IBU-Cupen.
– Det är största chansen för henne, säger Johannes Lukas.

Stina Nilsson gör sin andra säsong som skidskytt. 27-åringen blandade och gav under sitt första år, där topparna främst kom i slutet mot säsongen. Det var ändå överraskande att Nilsson blev uttagen till förra helgens världscupspremiär i Östersund. Men när tävlingarna rullar vidare kommande helg petas 27-åringen från truppen.

Därför petas Stina Nilsson

En 43:e och 55:e plats övertygade inte förbundsledningen i premiären. Det stod klart sedan tidigare att Johanna Skottheim skulle få chansen under den andra helgen, och Nilsson blev den som fick ge upp sin plats.

Det var ett självklart beslut för landslagsledningen, som har som mål att göra det bästa för varje åkare. Då har de kommit fram till att IBU-cupen är det bästa för Stina Nilsson.

210319 Stina Nilsson of Sweden ahead of the Women’s 7,5 km Sprint during the IBU Biathlon World Cup on March 19, 2021 in Östersund. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

– Internt har vi funderat på vad som är bäst för Stina, att stanna här i två veckor där det finns en risk att hon inte klarar jaktstarten och sen inte heller kör stafetten, då blir det bara en tävling för henne. I IBU-cupen får hon köra flera tävlingar. Så det är ett bra alternativ att köra andra helgen där, säger tränaren Johannes Lukas till SVT Sport.

När beskedet kom tidigare i veckan välkomnade Stina Nilsson landslagsledningens beslut.

– Jag vill bara fortsätta utvecklas som skidskytt och då är det bäst för mig att få tävla mycket. Därför ser jag framemot ett späckat tävlingsprogram i IBU-cupen i Sjusjön, sa hon i ett pressmeddelande på förbundets hemsida i samband med petningen.

”Dörren är inte stängd”

Möjligheten att Stina Nilsson återvänder till den svenska världscups-truppen är fortfarande öppen.

– Dörren är inte stängd framöver utan vi tar det vecka för vecka, och så är det för alla aktiva, att vi har olika planer, säger Johannes Lukas.

Stina Nilsson, skidskytte
210320 Stina Nilsson of Sweden during zeroing ahead of the Women’s 10 km Pursuit during the IBU Biathlon World Cup on March 20, 2021 in Östersund. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0086

LÄS MER: Därför petas Stina Nilsson från världscupen – redan andra helgen: ”Hon hade blivit lovad…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!