”Henke” avslöjar nu sitt vågade drag – när världens största klubb ringde på telefon: ”Jag sa till henne att…”

Det är få som behåller kylan när en av världens största klubbar ringer.
Men Henrik Larsson gjorde ett vågat drag – till och med när Barcelona hörde av sig.
– Jag kände ju att om de är intresserade av mig så är det inget som jag kan tacka nej till ens, säger han.

Henrik Larsson var en av Europas mest fruktade anfallare, men var kontraktslös när han klev in i EM 2004. ”Henke” hade då gjort flera extremt framgångsrika säsonger i Celtic, där han växt fram till en målskytt i absoluta världsklass, och när han valde att lämna så fast det, naturligtvis, ett stort intresse kring honom.

Jagades av Barca

I Radiosportens podcast ”Matchen” så berättar Larsson att när han gick till EM så hade över 30 klubbar visat intresse för att värva honom. Han valde trots det att gå in i mästerskapet klubblös.

– Jag kände lite att ja vi får ha lite is i magen och så väntar vi och ser vad som dyker upp, om det dyker upp något annat, säger Larsson i podden.

Henrik Larsson, Barcelona
060517 Fotboll, Champions League Final: Henrik Larsson, Barcelona, jubel efter seger i Champions League. medalj, guld, arena Stade De France, konfetti. © Bildbyrån – 70213 –

Men trots sin plan att hålla huvudet kallt så är det förståeligt att han blev nervös när självaste FC Barcelona ringde. Den spanska storklubbar var då, precis som nu, en av världens absolut största klubbar, och plötsligt, precis innan Sverige skulle kvartsfinal mot Nederländerna, så ringde man och ville förhandla kontrakt med Larsson.

”Kunde inte tacka nej”

Det var dock Henrik Larssons fru Magdalena, som alltid var med i Henkes kontraktsförhandlingar, som skötte kontakten med storklubben, hon fick – trots klubbens dignitet – order om att vara kylig.

– Magdalena sa att: ”Jag tror inte de väntar utan om det ska bli så får det nog bli nu.” Då sa jag: ”Då får du och Rob Jansen, min agent, åka ner till Barcelona och förhandla. Så länge du är nöjd så vet jag att det är ett bra kontrakt”, säger Larsson.

Henrik Larsson, Barcelona
051122 Fotboll, Barcelona – Werder Bremen: Henrik Larsson, Barcelona, jubel. © Bildbyrån – Cop 31

Larsson var dock, av förståeliga skäl, intresserad av en flytt, och det var aldrig något snack om att han skulle tacka nej.

– Jag kände ju att om de är intresserade av mig så är det inget som jag kan tacka nej till ens. Det går ju inte. Det är ju en drömklubb från förr, säger han.

Larsson skrev på för Barcelona och spelade där från 2004 till 2006, och hann under tiden bland annat med att vinna Champions League. Larsson var extremt uppskattad av klubben, och det var kanske därför som han förra sommaren fick jobbet som assisterande tränare.

LÄS MER: Jättesorgen: Nationalhjälten har tragiskt gått bort – blev bara 54 år gammal

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!