Daniel Alfredsson tackade ja till Juniorkronorna – därför stoppades han från JVM-jobbet: ”Hade hoppats”

Sverige hade hoppats på Daniel Alfredsson.
Legendaren tackade också ja till JVM-jobbet – men stoppades.
– Vi hade självklart hoppats på ett annat besked, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

Förberedelserna till årets juniormästerskap i ishockey har varit allt annat än optimala ur svensk synvinkel. Tidigt efter Tomas Monténs laguttagning så stod det klart att två av de mest spännande spelarna, William Eklund och Karl Henriksson, missar turneringen efter att ha smittats av coronaviruset – men det var bara början.

Alfredsson fick frågan

Sedan dess har ett utbrott härjat i Juniorkronorna, och det är framför allt ledarsidan som drabbats. Under mästerskapet så kommer bland andra Tomas Montén tvingas vara hemma i Sverige, och han coachar därmed spelarna hemifrån tv-soffan, förutsatt att han är frisk.

Daniel Alfredsson, Tre Kronor
180520 Daniel Alfredsson blir invald till IIHF Hall of Fame under ishockey-VM den 20 maj 2018 i Köpenhamn. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92047

Sverige har varit på jakt efter en ersättare, som ska bidra med närvaro på framför allt träningar, men kruxet har varit att det var tvunget att vara en svensk i Kanada, för att slippa karantänen på två veckor som man måste vara i för att kliva in i bubblan. En av namnen som det framför allt pratats om är Daniel Alfredsson.

Därför stoppades han

Legendaren är bosatt i Kanada, och har tidigare varit rådgivare åt såväl Ottawa Senators som Tre Kronor under World Cup 2016. Alfredsson ska ha fått frågan, och tackat ja – men han stoppas nu av det internationella ishockeyförbundet.

”Frågan om att addera svenska ledare bosatta i Kanada drevs upp till det Internationella ishockeyförbundets president René Fasel men igår fick SIF beskedet att inga ytterligare ledare kan ansluta till laget, utifrån de regler om karantän som gäller för turneringen”, skriver Svenska ishockeyförbundet i ett pressmeddelande.

JVM 2021
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Istället kommer laget nu att ledas av en doldistrio i form av assisterande förbundskaptenen Joel Rönnmark, till vardags J18-tränare för Växjö, U18-landslagets förbundskapten Anders Eriksén, samt videocoachen Jason Pietrzykowski, som till vardags jobbar som assisterande videocoach i Edmonton Oilers.

– I mina samtal med IIHF-presidenten René Fasel har det stått klart att det är omöjligt att låta nya ledare komma in i ”bubblan” i ett senare skede. Vi hade självklart hoppats på ett annat besked men har respekt för beslutet ur smittsynpunkt. Med det sagt är det också imponerande att se hur stora profiler som Daniel Alfredsson, Henric Alfredsson och Andreas Karlsson är beredda att ställa upp för svensk ishockey och Juniorkronorna i denna utmanande tid och med kort varsel, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

LÄS MER: Domarbasens svar efter Joel Lundqvists omtalade knuff – kan stängas av i efterhand: ”Det som avgör”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!