Per Bäckman vann trippla SM-guld – det här gör tränarikonen i dag: ”Annars blir det bara skit”

Per Bäckman är en av Sveriges främsta hockeytränare.
Han vann 3 SM-guld med AIK och Färjestad under karriären.
Men i dag lever 70-årige pensionären ett liv helt utanför båset.

Spelarkarriären tog officiellt slut 1981 och sedan började en lång tränarkarriär som skulle vara över fem decennier. Allting började som spelande tränare i Oskarshamn och division 2 för tränarikonen Per Bäckman.

SM-guld direkt

Via Väsby fick han chansen i svenska högstaserien som ny huvudtränare för AIK 1983. Bäckman skulle då chocka hela hockey-Sverige genom att leda ”Gnaget” till SM-guld redan under debutsäsongen.

Per Bäckman, Elitserien
981112 Per Bäckman, tränare Modo © Bildbyrån – 60027

Vad som gjorde saken ännu bättre var att AIK slog ärkerivalen Djurgården med 3-0 i finalserien 1983/84 för att lyfta bucklan. Bäckman skulle sedan fortsätta tränarkarriären vidare hos Färjestad, schweiziska Zug, Modo, Malmö, Västerås och Frölunda de kommande 20 åren.

Tog över Danmark

Det blev ytterligare 2 SM-guld med Färjestad under den tiden. Sedan lämnade tränarikonen svensk hockey och tog sig an utmaningen som förbundskapten för Danmark.

Där han skulle komma att bli oerhört viktig för dansk hockeys utveckling. Bäckman gjorde fem år som dansk förbundskapten och kunde stoltsera med en kvartsfinalplats i hockey-VM som bästa notering.

”Blev chockad”

När han 2013 valde att lämna Danmark tog han även beslutet att gå i pension helt och hållet. I den allra sista matchen – mot just Tre Kronor – hyllades Bäckman stort genom att utses till matchens lirare.
– Jag blev chockad måste jag erkänna. Det var inte så långt till en tår, största ögonblicket i min karriär, sa han till Sveriges Radio då och förklarade även sitt beslut att lägga av med hockeyn.
– Åldern börjar ta ut sin rätt och jag har väl sett alla ishallar i Sverige och varit på alla nivåer från tv-pucken upp till Elitserien och nu internationellt så jag har fått varit med om det mesta.

Per Bäckman, Elitserien
130505 Per Bäckman, förbundskapten Danmark, i matchen mellan Norge och Danmark under ishockey-VM den 5 maj 2013 i Stockholm. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 86459

Men Bäckman kunde inte hålla sig till livet som pensionär särskilt länge. Redan säsongen 2014/15 var han tillbaka i Västerås som rådgivare och säsongen 2017 gjorde han högst oväntad comeback som huvudtränare för Modo.

”Blir bara skit”

Därefter har det varit tyst kring tränarprofilen som är en riktig legendar inom hockey-Sverige. Men han har inte kunnat släppa hockeylivet helt.

Senaste säsongen agerade han bollplank åt moderklubben Surahammars IF och i början av året fanns det en ledig plats som huvudtränare för division 1-laget. Men det var inget som intresserade Bäckman särskilt.
– Jag är lite för gammal för att brinna ordentligt. Det behövs nån ung som brinner. Men visst kan jag vara med och hjälpa till, sa han i en intervju med lokaltidningen VLT.
– Jag vet hur det är. Det är inte bara att ställa sig i båset. Man måste ha engagemanget och brinna ordentligt. Annars blir det bara skit.

Under sommaren fick Per Bäckman fira stort genom att fylla hela 70 år. Han fortsätter att njuta av pensionärslivet men man kan nog aldrig vara riktigt säker på om det är det sista vi har sett av honom inom svensk hockey.

LÄS MER: Foppas klockrena gliring – 26 år efter oförglömliga raseriutbrottet i Malmö: ”Ända sedan 1994…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!