När Pelle Bäckman vände sig om levererade den här klassiska repliken

När Pelle Bäckman vände sig om levererade den här klassiska repliken

Per Bäckman var minst sagt en hetlevrad tränare som ständigt bjöd på sköna citat.
Som här – när han levererade en klassisk replik i en tv-intervju. 

I över tre decennium var Per ”Pelle” Bäckman en av svensk hockeys mest framgångsrika tränare – i alla fall en av de mest profilstarka. Han inledde sin tränarkarriär i Oskarshamn och var även i AIK, Färjestad, Modo, Malmö och Frölunda.

Tre SM-guld

Bäckman tog SM-guld sitt första år som tränare i Elitserien med AIK säsongen 1983/84. Han stannade fyra säsonger i klubben innan han värvades till Färjestad, där han tog SM-guld under sin första säsong.

Pelle Bäckman har även tränat Modo, Västerås, Frölunda och varit förbundskapten för Danmark. I februari 2017 gjorde han en oväntad comeback i Modo och ledde laget säsongen ut.

120507 Ishockey, VM, Danmark: Per Bäckman, tränare, Danmark.
© Bildbyrån

Toksågade egna spelaren

Pelle Bäckmans var onekligen en hetlevrad tränare. Ingen kan ju glömma den klassiska semifinalserien mellan Modo och Djurgården 1997/98 och framför allt match fyra i Kempehallen.

Djurgården fick ifrån till 3-0 men Modo knappade in och reducerade till 3-2. När Modo låg på för en kvittering fick Magnus Wernblom tokspel efter en tiominutersutvisning och slog med klubban över plexiglaset. Bäckman ville inte vara sämre och öppnade båsdörren och yxade med en klubba rakt i isen.

Bara en månad innan han blev klar för Modo 2017 toksågade han egna spelaren Oscar Steen på sin privata blogg.

”Hur MODO kan ta en till avdankad spelare är en gåta. Har mycket svårt att se vad han skall tillföra. Har det inte varit bättre att satsa på en ung spelare med entusiasm”, skrev han bland annat.

Klassisk Bäckman-intervju

Ett av de mest minnesvärda ögonblicken från Bäckmans karriär var när han skällde ut domaren Ulf Rådbjer och intervjuades av TV4 direkt efteråt.

Det här är en riktig klassiker:

Dela artikeln för att hylla Pelle Bäckman!