SHL-busens kontroversiella förslag – vill ändra reglerna helt efter skräckskadan: ”Många tycker det är patetiskt”

Marcus Ersson skadade ögat allvarligt.
Nu vill Almen Bibic se en förändring.
– Väldigt många tycker att det är patetiskt, säger han till Hockeypuls.

Det var under den föregående säsongen som Marcus Ersson mycket olyckligt träffades i ansiktet av en skridsko under en match mot Djurgården i SHL. Skenan träffade Brynäs-spelaren precis under ögat, och han har sedan dess genomgått flera operationer för att rädda synen.

Kontroversiella förslaget

Förra veckan gjorde TV4 ett reportage med Ersson om hans väg tillbaka. Almen Bibic, back i Linköping, såg inslaget – och reagerade.

200201 Brynäs Marcus Ersson blöder från ansiktet och får vård under ishockeymatchen i SHL mellan Brynäs och Djurgården den 1 februari 2020 i Gävle. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

På Twitter föreslog han därför ett kontroversiell förslag till förändring.

”Hjälm har inte alltid varit obligatoriskt inom ishockeyn, inte heller visir. Tycker det är dags att införa obligatoriskt galler. Det finns många spelare som får leva med nedsatt syn för resten av livet, men som gärna hade spelat med galler om dom vetat om konsekvenserna i förväg”, skrev han.

”Tycker det är patetiskt”

Till Hockeypuls så utvecklar han:

– Ämnet är väl inte helt självklart i hockeykretsar, för det är ju en lite modern gladiatorsport, där det är tufft att blöda. Men jag tänker väl att det kommer ett liv efter hockeyn, och då vill man gärna ha två ögon att se med, säger Almen Bibic till sajten, och fortsätter:

– Sen vet jag att det är många som motsätter sig det här också. Väldigt många, som tycker att det är patetiskt. Och det har jag full respekt för, man ska få tycka vad man vill. Men när man blir lite äldre tänker man lite annorlunda.

190302 Linköpings Almen Bibic pratar med Malmö Redhawks Tobias Ekberg före ishockeymatchen i SHL mellan Linköping och Malmö Redhawks den 2 mars 2019 i Linköping. Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN

Bibic säger att han själv inte har några planer på att montera dit gallret på hjälmen, men att det finns ett stort tabu inom hockeyn.

– Det har jag faktiskt inte. Det är mer nu, när man ser andra spelare. Men det krävs ett Michael Jordan- eller Zlatan-självförtroende för att kunna bära upp ett galler. Man gör ju det bara inte… det är så det funkar. Och som juniorspelare så vet jag ju att det inte finns något häftigare och coolare än att ta av gallret, när man kommer upp. Och jämföra sig med de stora pojkarna, säger han.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!