Lidström om första mötet med Gretzky: ”Otroligt häftigt”

Nicklas Lidström har upplevt det mesta en hockeyspelare kan göra, allt från Stanley Cup-titlar till OS-guld.
Men det fanns en tid då även ”Lidas” var ung och grön. Hösten 1991 hade en 21-årig Lidström förvisso spelat sitt första VM (och vunnit guld, så klart), men han var i många bemärkelser fortfarande en rookie. Trots det tog han en plats i Tre Kronors Canada Cup-lag.
Lidström håller minnet från den turneringen väldigt högt.
– Jag har många bra minnen från den turneringen, framför allt semifinalen mot Kanada, säger Lidström till Sportbibeln.

Tre Kronor hade ett bra lag 1991, men långt ifrån lika stjärnspäckat som dagens. Målvaktsuppställningen bestod till exempel av två elitseriespelare (Tommy Söderström, Djurgården, och Fredrik Andersson, Modo) och Rolf Ridderwall, som då representerade Team Boro i division 1.
I gruppspelet föll Tre Kronor mot Finland, USA och Kanada. Men man slog Sovjet och Tjeckoslovakien, vilket räckte till en semifinal mot hemmanationen.
Ett Kanada ledda av en viss Wayne Gretzky.
– Det var otroligt roligt att spela mot världens bästa spelare. Jag hade ju inte blivit proffs än, jag åkte till Detroit först efter den turneringen, säger Lidström till Sportbibeln.
– Att åka direkt från elitserien med Västerås till att möta Wayne Gretzky…på en liten rink. I Toronto. Det var helt enkelt otroligt häftigt att möta storstjärnorna i Kanada, säger Lidström som i turneringen spelade i backpar tillsammans med en viss Börje Salming.

I semifinalen hade Tre Kronor 0–0 efter en period, mycket tack vare en storspelande Tommy Söderström. Men sedan fick backen Calle Johansson hjärnsläpp och frispelade Gretzky (av alla människor) med en riktig indianare.
Kolla här:

 
Sedan blev det ett mål till för Kanada i den andra perioden och Tre Kronors Canada Cup-äventyr var över för den gången (Kanada vann till slut med 4–0). För Nicklas Lidström hade dock det stora äventyret bara börjat.

Gilla Sportbibeln om du också älskar hockey.