8 stortalanger som ska ta över i Tre Kronor

Svensk hockey producerar mängder av talanger som tar för sig i SHL och Hockeyallsvenskan. Men ingen av dem får chansen att visa upp sig i Karjala Cup.
Här listar Sportbibeln åtta av Sveriges främsta tonåringar som är redo att ta steget upp i Tre Kronor.

Den 3-6 november leder Rikard Grönborg Tre Kronor i Karjala Cup. Truppen presenterades förra veckan med spelare representerade i SHL, KHL och den schweiziska ligan.

Snittåldern i truppen ligger på 27 år där Luleåmålvakten Joel Lassinantti är yngst med sina 23 år. Men hur hade det kunnat se ut om Grönborg velat ha med yngre förmågor i truppen?

Nedan listar Sportbibeln 8 av Sveriges främsta talanger som ska ta över i Tre Kronor.

  • Lias Andersson, 18, forward, HV71.

Son till Frölunda-legenden Niklas Andersson, men Lias Andersson från Kungälv valde att skolas i HV71. Trots sin ringa ålder är han redan en storväxt och stark hockeyspelare som sliter stenhårt för laget – samtidigt som han visat sig vara en spelare med stort sinne för nätmaskorna.

  • Carl Grundström, 18, forward, Frölunda.

Efter degraderingen flyttade Carl Grundström från Modo och Örnsköldsvik till Göteborg och de svenska mästarna Frölunda. En hårt jobbande forward som hela tiden spelar med hög intensitet. Samtidigt vindsnabb på isen och hotar ständigt försvararna. Förutom offensivt är Grundström stark även i defensiven, vilket gör honom till en spelare som passar perfekt för spel i boxplay.

  • Rasmus Asplund, 18, forward, Färjestad.

Svenska folket fick se Rasmus Asplunds målfarlighet redan förra säsongen när han tillsammans med Joel Eriksson Ek och Oskar Steen bildade Färjestads fruktade juniorkedja. En spelskicklig och väldigt teknisk forward som kan skapa målchanser ur i princip varje situation.

  • Jonathan Davidsson, 19, forward, Djurgården.

Tillsammans med sin bror Marcus har Jonathan Davidsson tagit klivet upp till SHL och gjort det med bravur. En kvick, kreativ och skridskostark forward med ett rappt skott som är duktig på att skapa ytor för både sig själv och sina medspelare.

  • Filip Gustavsson, målvakt, 18, Luleå.

En av svensk ishockeys absolut största målvaktstalanger. Gustavsson draftades i andrarundan som andra målvakt totalt i sommarens NHL-draft. I Luleå tog den rörliga och starka målvakten klivet upp i a-laget redan förra säsongen och utmärker sig för att vara väldigt lugn i målet som sällan blir bortlurad eller tappar sin position.

  • Gabriel Carlsson, 19, back, Linköping

Trots sin ringa ålder har Gabriel Carlsson, som gick i NHL-draftens förstarunda 2015, varit given i Linköpings a-lagstrupp sedan två säsonger tillbaka. Trots det smått försiktiga spelet i offensiven har Carlsson utmärkt sig som en lugn och passningsskicklig back som sällan gör misstag.

  • Elias Pettersson, 17, center, Timrå

En av de få svenska stortalangerna som valt att fortsätta sin utveckling i Hockeyallsvenskan. Elias Pettersson har blivit ett namn på allas läppar under det senaste året sedan genombrottet i november förra året. En explosiv, skridskostark och målfarlig forward som både kan göra mål och assistera. Beräknas gå i förstarundan i nästa års NHL-draft.

  • Timothy Liljegren, 17, back Rögle.

En av Sveriges främsta framtidshopp på backsidan. Unge Timothy Liljegren tog klivet upp till SHL redan förra säsongen. En lugn, spelskicklig back med ett tungt skott som kan skapa målchanser från i princip ingenting. Dessutom har han en blick för spelet som gör att han redan jämförs med den svenska NHL-stjärnan Erik Karlsson.

Fotnot: Listan grundar sig endast på spelare under 20 år som spelar i SHL eller Hockeyallsvenskan.

Gilla Hockeybibeln för att få alla nyheter från världens bästa sport.