Lasse Granqvists helmäktiga hyllning till legendaren Järvsöfaks: ”Det räcker med att säga namnet så...”

Lasse Granqvists helmäktiga hyllning till legendaren Järvsöfaks: ”Det räcker med att säga namnet så…”

Järvsöfaks tvingades avlivas, 26 år gammal.
Nu kommer en tokmäktig hyllning från Lasse Granqvist.

– Det räcker med att säga namnet så spricker hela landet upp i ett leende, säger den folkkäre kommentatorn i podcasten ”Sporthuset”.

Det var tidigare under oktober som det sorgliga beskedet kom om att Järvsöfaks har avlivats. Den legendariska hästen anses vara den mest framgångsrika hästen någonsin, och vann över 200 tävlingar under karriären.

Mäktiga hyllningen

2009 gjorde Järvsöfaks sitt sista lopp och avslutade då karriären, som innebar världsrekord och över 21 miljoner inkörda kronor. Järvsöfaks blev extremt omtyckt och en riktig favorit i det svenska folkhemmet, och har sedan dödsbeskedet sörjts stort.

Järvsöfaks, Jan-Olov Persson
040530 Trav, Elitloppet (Solvalla): Järvsöfaks och Jan-Olov Persson © Bildbyrån – 41363

Nu kommer även en mäktig hyllning av travfantasten, tillika kommentatorn och programledaren Lasse Granqvist.

– Järvsöfaks. Det räcker med att säga det så spricker hela landet upp i ett leende över en enormt framgångsrik, svensk travare. Jag vill tala en kort stund om Järvsöfaks, som för en tid sedan gick ur tiden till en ålder av 26 år, säger Granqvist i podcasten ”Sporthuset”.

”En häst som ingen annan”

Granqvist nämner sedan tre hästar som han menar har betytt mest för svensk travsport, och syftar då på Ego Boy, Legolas – och slutligen Järvsöfaks.

– Och med Järvsöfaks så talar vi om ett kallblod. Det är en häst som inte var som någon annan. En häst som gick högvakten, en häst som blev utsedd till årets häst på Hästgalan – och kom själv! Ja, hästen kom själv! Det var en undantagshäst, det förstod vi tidigt. Han radade upp segrar, men han fick inte bli först under drömgränsen 1,20. Men Järvsöfaks hade någonting annat i sikte. För Järvsöfaks, fem år efter att drömgränsen på 1,20 slogs – detta är alltså en enorm tid – så kommer världsrekordet på Gävletravet, den 12 juli 2005, säger Granqvist och syftar på den gången som Järvsöfaks på sina 1.17,9 slog världsrekordet som än i dag står sig.

Lasse Granqvist, C More
180812 Cmore:s Lars Granqvist under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan AIK och Elfsborg den 12 augusti 2018 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån / Cop 118

Lasse Granqvist avslutar den fina hyllningen med en uppmaning.

– Järvsöfaks startar 234 gånger, vann 201 segrar. Och alla som vill kan gå och hälsa på Jan-Olof Perssons gård, för där ligger Järvsöfaks tillsammans med sin son, Faksen J:r, i en liten minneslund.

LÄS MER: Sorgliga beskedet: Legendariska hästen Järvsöfaks är död: ”Han betydde oerhört mycket”

Få våra nyhetsbrev!