När svenske tennisprofilen stötte på John McEnroe – och fick den mest oväntade ursäkten: ”Surrealistiskt”

Joachim ”Pim Pim” Johansson hade precis tagit sig vidare till semifinal i US Open.
Då kom John McEnroe fram och bad om ursäkt.
– Det var ganska surrealistiskt, säger han.

Joachim Johansson var enormt talangfull och när han kom fram i ett tennis-Sverige som törstade efter framgång så var förhoppningarna på honom skyhöga. Och visste blev det en väl godkänd karriär med tre ATP-titlar i singel, och ytterligare en i dubbel.

Sågades helt

Som bäst rankad var ”Pim Pim” nia, men hade det inte varit för en enorm skadeproblematik under hela karriären så är alla överens om att svensken skulle kunna åstadkommit betydligt fler. Men under karriären, som dessvärre blev rejält förkortad på grund av skadorna, så hann han trots allt hävda sig mot några av världens bästa.

131017 Sveriges Joachim Johansson reagerar under andra omgången i tennisturneringen Stockholm Open den 17 Oktober 2013 i Stockholm. Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Bland annat så tog han sig hela vägen till semifinal i US Open 2004, men året dessförinnan gick det inte lika bra – och det fick han höra av legendaren John McEnroe. Pim Pim åkte då ut redan i första omgången, mot Mardy Fish, och i tv var McEnroe inte särskilt nöjd med svenskens spel.

– Det blåste väldigt mycket och jag spelade inte fantastiskt. John McEnroe satt och kommenterade matchen. Jag fick höra efteråt att han sågat mig fullständigt genom att säga: ”Hur har han kommit med i tävlingen?”. Han tyckte väl att jag var helt värdelös ut och att det var dålig träning för Mardy Fish, säger Johansson till Expressen.

Bad om ursäkt(!)

Men bara ett år senare var succén ett faktum, då han i kvartsfinal slog ut stjärnan och hemmafavoriten Andy Roddick. John McEnroe var som spelare känd för sitt hårda temperament, men mindes vad han sagt om Johansson ett år tidigare – och bad om ursäkt.

– Han kom fram efter kvartsfinalen mot Roddick och berömde mig, och ursäktade sig samtidigt för det han hade sagt ett år tidigare. Det var ganska surrealistiskt, men på ett sätt en skön bekräftelse, säger Johansson.

John McEnroe, Wimbledon
190627 John McEnroe under tennismatchen i Svaneholm Open den 27 juni 2019 i Skurup. Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN / Cop 166

Det blev dock respass i semifinalen för Johansson, och bara något år senare var karriären över. Skadorna blev för jobbiga, och i stället blev han tränare.

– Jag har verkligen gett allt. Så klart jag hade velat undvika skada, men jag valde att sluta självmant. Det är inget som stör mig i dag för jag gjorde verkligen allt jag kunde. Alla de som var runtomkring mig såg att jag var noggrannast av alla, säger han nu.

LÄS MER: När Wayne Gretzky satte Kenta Nilsson som etta(!) – på sin alldeles egna superlista: ”Under hela min karriär…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!