När Björn Borg briljerade i tidernas final – sju missade matchbollar senare var han bäst genom alla tider

När Björn Borg briljerade i tidernas final – sju missade matchbollar senare var han bäst genom alla tider

Få tennismatcher har någonsin varit så dramatisk.
Totalt krävdes det åtta matchbollar.
Sedan skrev Björn Borg tennishistoria.

Björn Borg hade redan vunnit fem raka Wimbledon när året hade blivit 1980. Totalt var det 28 raka matcher utan förlust, och många menar att han aldrig var bättre under karriären än det året.

Otroliga dramatiken

Han hade vissa problem dock, under den där turneringen 1980. Hans spel stämde inte klockrent, och det var inte helt problemfritt när han tog sig förbi sina sex motståndare fram till finalen. Och där väntade välbekant motstånd i form av Björn Borg stora rival – som dessutom råkade vara rena motsatsen mot svensken, John McEnroe.

800703 Tennis, Wimbledon, final. Björn Borg och John McEnroe. © Bildbyrån

Borg var lugn som en filbunke, medan McEnroe var känd för sitt heta temperament. Alla hade på förhand väntat sig en match utöver det vanliga. Men ingen hade räknat med den dramatiken. Borg förlorade första set, var på väg att förlora andra set, men vänder. Borg vinner även det tredje setet, och McEnroe såg uträknad ut.

Hade åtta matchbollar

Det fjärde setet minns alla som såg det fortfarande. Borg hade två matchbollar – när McEnroe plötsligt spelade som ingen annan tidigare gjort. Det fjärde setet går till tiebreak, och än i dag menar experten att det inte spelats bättre tennis. Björn Borg lyckas inte kapitalisera på de matchbollarna han roffar åt sig. McEnroe vinner setet. 2-2 – och ett helt avgörande set. I svensk tv menade Tommy Engstrand att ingen förtjänade att förlora.

800703 Tennis, Wimbledon, final: Björn Borg med pokalen efter segern. © Bildbyrån

Björn Borg hade totalt sju matchbollar, men varje gång lyckades McEnroe spela sin bästa tennis hittills. I det femte setet var Borg odödlig. På det åttonde försöket lyckades Borg äntligen få till en backhand som rann förbi McEnroe, och vinnarbilderna är klassiska. Borg föll ner på knä, med händerna knutna, och vrålade. Ingen annan hade då vunnit fem raka Wimbledon, och bara Roger Federer har gjort det sedan dess. För några år sedan var Tommy Engstrand tydlig med var han tyckte om prestationen.

– Jag rankar Björns seger som en av de största händelserna jag varit med om under mina 50 år som journalist. Jämförbart med Muhammad Alis seger i den afrikanska djungeln 1974 mot George Foreman, Diego Armando Maradonas solomål mot England i Argentina och Usain Bolts världsrekordlopp i friidrott, sa han till Expressen.

LÄS MER: Jätteskrällen: Cristiano Ronaldo ryktas nu till den mest oväntade storklubben – har bett om att lämna United