John McEnroes öppenhjärtiga ord om ärkerivalen Björn Borg – stora bekännelsen så många år efter deras oförglömliga dueller: ”Han är…”

Få rivaliteter har varit så mytomspunna som John McEnroe vs. Björn Borg.
Det har gått nästan ett halvt sekel sedan deras legendariska drabbning.
Nu öppnar amerikanen McEnroe upp om vad han tycker om svensken Borg.

Björn Borg är en av svensk idrotts allra främsta hjältar genom tiderna och så omåttligt folkkär i vårt avlånga land. Han är en av världens bästa tennisspelare genom tiderna och vann hela 97 singeltitlar, varav 11 Grand Slam-titlar, under sin oerhört framgångsrika karriär.

McEnroe vs Borg

Alla som känner till Borg har också mycket väl koll på en viss John McEnroe. Amerikanen blev den stora rivalen till Björn och har därför också en alldeles särskild plats i den svenska idrottshistorien.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Björn Borg, John McEnroe, tennis
120315 Tennis, Kings of Tennis: Björn Borg och John McEnroe © Bildbyrån

McEnroe nådde även han stora framgångar inom tennisen och vann 77 singeltitlar, varav 7 Grand Slam-titlar, under karriären. Men framförallt blev han världskänd för sitt heta temperament som ibland gick överstyr.

”Han måste dricka”

Många år senare erkänner McEnroe vad han och sin nemesis Borg har för relation efter idrottskarriärerna. Och om de bara pratar om gamla tennismatcher när de ses.
– Han måste dricka för att kunna prata om det, och det kan han i och för sig göra. Ja, jag har sett honom göra det, säger McEnroe med ett skratt i en intervju med Sportmagasinet 2006.
– Först brukar vi ta igen det som gäller våra egna familjer. Jag har sagt till honom: Vi måste tillbringa mer tid ihop. Det känns som om våra liv har tagit olika riktningar. Ibland har vi spelat uppvisningsmatcher bara för att träffas, inte för att vi vill mötas på banan. I framtiden hoppas jag att vi kan ses utan att tennisen ska behöva vara inblandad.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Björn Borg, tennis
160717 Björn Borg i publiken under singelfinalen under dag 8 av Swedish open den 17 juli 2016 i Båstad. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / Cop 178

John McEnroe värdesätter Björn Borg högt och har bara kärlek för ärkerivalen nuförtiden.
– Han är den största rival jag någonsin har haft. Han är den personen jag tänker på mest, och den personen folk oftast frågar mig om, erkänner amerikanen.

Orden om Borg

När det kommer till bästa minnet så är det givetvis den där ikoniska ”femsettaren” för över 40 år sedan som McEnroe direkt tänker på.
– Wimbledon-finalen 1980. Att få vara en del av den matchen, som många håller som den bästa tennismatchen någonsin. Tiebreaket har jag sett många gånger. Det brukar visas när det regnar i Wimbledon, och där regnar det ofta. Jag borde ha vunnit matchen i tre raka set, säger han i intervjun.
– Jag var övertygad om att jag skulle vinna. Han hade redan vunnit Wimbledon fyra gånger i rad. Han hade bränt flera matchbollar och jag trodde att han var knäckt efter att ha förlorat tiebreaket. Jag trodde att han var mänsklig, men han fortsatte som om ingenting hade hänt. Han var en av de bäst tränade spelarna på den tiden, kanske den bästa. Det svåra var… Vill ni höra bortförklaringar nu? Han hade inte spelat sedan fredagen, medan jag på grund av regnet fick spela min semifinal mot Connors på lördagen, och sedan dubbel efter det. Ja, poängen är att jag spelade både singel och dubbel medan han vilade dagen före finalen. Jag misstänker att det fällde avgörandet i femte set. Om det inte regnat hade jag vunnit Wimbledon. Det var det jag ville ha sagt.

LÄS MER: Giganterna Ingemar Stenmark och Björn Borg gör upp med Wayne Gretzky i tidernas mäktigaste uppgörelse

Men det var Björn Borg som vann Wimbledon-finalen 1980 i tiebreak på femte set och skrev historia med sin femte raka titel i den klassiska turneringen. McEnroe och Borg möttes 14 gånger under karriären och de vann sju matcher vardera, men det var amerikanen som avslutade rivaliteten bäst med tre raka inbördessegrar.

Reportern: Du vann de tre sista matcherna mot Borg. Fick du honom att sluta?
– Jag visste att frågan skulle komma. På ett sätt kan det ha påverkat. Kanske kände han att han skulle förlora förstaplatsen för evigt. För honom var det allt eller inget, och han levde ett väldigt inrutat liv. Han bodde på samma hotell, åt samma mat, tränade en viss tid, fick massage då, låg med kvinnor då… Det var ett väldigt uppstyrt liv, säger tennisikonen från USA.

Vad tycker du om McEnroe och Borgs rivalitet? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev