Svenskens superskräll – vann sensationellt VM-guld i överlägsen stil: ”Det är ofattbart”

Han har flera år bakom sig av skador och sjukdomar.
Men på söndagskvällen vann Joakim Lindberg guld i kanot-VM – och svensken var överlägsen stora delar av finalen.
– Det är ofattbart, säger han.

Den svenske kanotstjärnan slutade fyra i VM 2019. Sedan dess har Joakim Lindberg haft stora motgångar, och dragits med en långvarig armbågsskada.

Sensationella guldet

Till följd av skadan missade svensken hela tävlingssäsongen år 2020, och stora delar av året därpå. I år har det inte heller gått spikrakt för Lindberg som efter årsskiftet blev sjuk i corona. Han missade flera världscupstävlingar, och kunde inte gå för fullt på över tre månader.

Foto: Svenska kanotförbundet

Men till kanot-VM i Kanada var Joakim Lindberg tillbaka i fullt slag. 29-åringen tog kommandot direkt i finalen, och var i ensam och överlägsen ledning stora delar av loppet. När han till sist åkte över mållinjen stod det klart att han plockat sitt första individuella VM-guld i karriären.

– Det var surrealistiskt! Jag kände redan med ett varv kvar att de inte tog in något bakom och jag kunde hålla uppe hyfsat bra fart. Så jag försökte bara njuta hela den sista kilometern, säger han till SVT Sport.

”Otroligt bra”

Han fortsätter:

– Känslan när jag gick i mål… Den var otroligt bra! Det var väldigt mycket känslor som for genom kroppen då.

Med den långa skadehistoriken erkänner Joakim Lindberg att det varit en lång väg till sommarens VM. O motivationsproblem har legat som en orosmoln över svensken:

Foto: Svenska kanotförbundet

– Man vill ju så mycket, så det svåraste för mig var att börja försiktigt, vilket man fick mycket råd om. Så den största utmaningen har varit det mentala, att kämpa på även när det går väldigt trögt, säger han.

VM-guldet har varit värt att kämpa för.

– Det är jättestort! Det betyder väldigt mycket, verkligen en motivation att fortsätta och jobba på mot framtida tävlingar. Jätteroligt, verkligen, säger Lindberg.

LÄS MER: Uppgifter: Två nya SHL-klubbar utmanar om Jonathan Dahlén – uppges ha erbjudit stjärnan superkontrakt