Svenska succéduon klara för VM-final i beachvolleyboll efter ny rysare: ”Fantastiskt”

David Åhman och Jonatan Hellvig är i final i beachvolley-vm i Mexiko efter ännu en rysare. De regerande Europamästarna tvingades rädda två matchbollar i avgörande set.
– Fantastiskt kul, säger David Åhman till TT.

Matchens inledning mot Michal Bryl och Bartosz Losiak från Polen skvallrade dock inte om den nervpärs som komma skulle. Svenskduon lyckades koppla greppet i första set och vann med klara 21-11.
– I det första setet spelade vi otroligt bra och de gör en del misstag, så det blev ganska komfortabelt, säger Jonatan Hellvig.

Men polackerna hade betydligt mer att ge, skulle det visa sig. Andra set blev nämligen en gastkramande jämn historia, där Losiak och Bryl drog det längsta strået med minsta möjliga marginal, 22–20.
– Vi hade mycket svårare för att få stopp på dem i andra och stod själva för fler misstag. Det var jämnt hela vägen och tyvärr lyckades de ta hem det. Det kändes ganska surt, säger Jonatan Hellvig.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sverige, beachvolleyboll
231011 På denna handoutbild från Volleyball World ses Sveriges Jonatan Hellvig och David Åhman jubla den 11 oktober 2023 i Tlaxcala. Foto: Volleyball World / Svenska Volleybollförbundet /BILDBYRÅN / handout

Svenska succén

Därmed fick svenskarna, precis som i kvartsfinalen, spela ett avgörande tredje set. Där såg det ut som att Åhmans och Hellmans mästerskap skulle ta slut – två gånger om tvingades man rädda matchbollar.
– Det är såklart otroligt tufft när man har matchboll emot sig, men det är bara att försöka behålla lugnet och verkligen tro på det du gör. Man får inte vara mesig i de här lägena. Det är när man blir mesig som man förlorar matcherna. Vi vågade gå för det och till slut lyckades vi vinna, säger David Åhman.

Efter att ha räddat matchbollarna lyckades svenskarna vända på steken och vann setet med 18–16, vilket innebär att det nu är dags för final.
– Det trodde vi verkligen inte på förhand, det är ju vårt första VM, och att då få spela final känns ju helt fantastiskt, säger David Åhman.

”Chans på guld”

I finalen väntar nu de formstarka tjeckerna Ondrej Perusic och David Schweiner, som bland annat lyckats slå ut världsettan Norge.
– Vi har absolut chans på guldet. Men det kommer samtidigt att bli en väldigt, väldigt tuff match. Vi såg ju hur mycket som krävdes i våra två senaste matcher, så det gäller att man inte tar något för givet, säger Jonatan Hellvig.