STORT GRATTIS! Peder Fredricson fyller 52 år i dag – och avslöjar det mest oväntade: "Nä, jag är inte det"

STORT GRATTIS! Peder Fredricson fyller 52 år i dag – och avslöjar det mest oväntade: ”Nä, jag är inte det”

I dag hyllar vi en av svensk ridsports allra största.
Peder Fredricson har vunnit EM-guld, VM-guld och OS-guld.
Nu avslöjar han det mest oväntade på 52-årsdagen.

Han började hoppa med hästar redan i unga år men det skulle dröja länge innan de stora framgångarna började komma. Peder Fredricson må ha skördat medaljer redan under juniortiden med JEM-guld 1989.

Fredricsons karriär

Men det var på 2000-talets senare år som han började etablera sig som en världsstjärna inom banhoppning och nådde toppen med hästen All In. Svensken är dessutom en av få ryttare i världen som tävlat i OS och VM inom både banhoppning och fälttävlan.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Peder Fredricson, hästhoppning
231203 Peder Fredricson celebrates after finishing second in the international jumping during day 4 of the Sweden International Horse Show on December 3, 2023 in Stockholm. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / kod JZ / JZ0460

Den första stora framgången kom i sommar-OS 2016 när Fredricson hoppade hem ett individuellt OS-silver i Rio de Janeiro. Därefter har medaljerna haglat in med EM-guld och EM-silver 2017, VM-silver 2018, OS-guld och OS-silver 2020 och så VM-guld 2022.

Oväntade om Peder

Peder har dessutom förärats med Jerringpriset både 2016 och 2017 samt tilldelats Bragdguldet 2021, tillsammans med hopplandslaget. Men det finns något oerhört speciellt och en högst förvånande egenskap hos Peder Fredricson.
– Det jag tycker är mest spännande med Peder är att han inte är en tävlingsmänniska. Vi har umgåtts jättemycket , vi har ”kick off” och grejor och då är det alltid någon tävling. Han kan inte förstå hur man går in för att försöka vinna sånt, säger lagkamraten Malin Baryard Johnsson, som känt honom sedan 90-talet, till nyhetsbyrån TT.
– Han är världens lättaste att slå i allting. Han förstår inte poängen. Hur kan man då bli bäst i världen? Är det för att han inte är tävlingsmänniska, men bestämt sig för att bli det och slipper nerverna? Det är klart att han har bestämt sig, annars skulle han inte vara där han är, men i grunden är han ingen tävlingsmänniska.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Peder Fredricson, hästhoppning
211007 Ryttaren Peder Fredricson med OS-guld- och OS-silvermedaljerna från OS i Tokyo fotograferad hemma på gården Grevlunda den 7 oktober 2021 i Vitaby. Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN / COP 166 / CO0113

Fredricson blir full i skratt när han får höra Baryards ord om honom.
– Nej, jag är egentligen ingen riktig tävlingsmänniska på så sätt att jag vill vinna till varje pris och i allting. Jag ser lite mer mitt tävlande och det jag håller på med som ett projekt som jag så klart vill ska gå bra, säger han till TT.
– Jag har väl blivit mer tävlingsmänniska och utvecklat den biten från att inte alls vara tävlingsmänniska. Jag har fått min ”peak” sent i karriären och det tror jag nog mest beror på att jag i grunden inte är tävlingsmänniska.

I dag hyllar vi fantastiske Peder Fredricson på 52-årsdagen. En av svensk ridsports allra största hjältar genom tiderna.

Dela artikeln för att gratulera Peder Fredricson på födelsedagen!

LÄS MER: Peder Fredricsons drastiska drag efter otäcka olyckan – så agerar han nu: ”Det är mitt ansvar som förebild”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev