Sebastian Samuelssons kritik mot Vladimir Putin – rasar mot nya utspelet: ”Det måste vara ett skämt”

Vladimir Putin vädjar om att lämna idrotten utanför politiken.
Det får Sebastian Samuelsson att se rött.
– Det låter som ett skämt, säger han.

Ryssland har invaderat Ukraina, och idrotten gör sitt bästa för att ta ett tydligt ställningstagande emot kriget. Ryska idrottare har portats i sport efter sport, och det är inte mycket som är sig likt när det kommer till idrottens värld, som numera sällan innehåller några aktiva från Ryssland.

Samuelssons kritik

Detta har fått Vladimir Putin att se rött. För bara några dagar sedan gick den ryske presidenten till attack mot att idrotten blandades in, och särskilt irriterad var han över faktumet att Ryssland portades från Paralympics.

– Till och med de olympiska principerna trampades på. De tvekade inte en sekund när det kom till de paralympiska utövarna. Det är sport utanför politik, sa Putin enligt statlig ägda RT.

Russian President Vladimir Putin speaks to national team forward Alexander Ovechkin during a photo session at a reception honoring the victory of the ice hockey national team at the Ice Hockey World Championship, in the Kremlin in Moscow, Tuesday, May 27, 2014. Russia won this weekend the world ice hockey title, beating Finland 5-2 in the gold medal match watched by Russian President Vladimir Putin in Minsk, Belarus. At left is head coach Oleg Znarok. (AP Photo/Yuri Kadobnov, Pool)

Sebastian Samuelsson är en av de idrottare som brukar gå längst fram i kampen mot orättvisor, och rasar nu mot Vladimir Putins uttalande.

– Jag har inte hört det uttalandet innan, men jag tycker att det låter lite som ett skämt jag vet inte riktigt vart krig kommer in i de olympiska värderingarna heller. Det var bara massa struntprat, säger Samuelsson till Expressen.

”Enormt trist”

Han menar samtidigt att faktumet att Putin nu pratar om idrottarna är ett tecken på att idrotten gjort rätt.

– Det är inte konstigt att Ryssland stängs av. Att Putin nu uttalar sig om saken visar också att det är lite kännbart för dem och det är väl det som är hela poängen, säger Samuelsson till Aftonbladet.

220221 Sebastian Samuelsson of Sweden at a press meet after the return from the 2022 Winter Olympics on February 21, 2022 in Östersund. Photo: Johan Axelsson / BILDBYRÅN

Sebastian Samuelsson har samtidigt svårt att lida med de ryska aktiva.

– Kriget är fruktansvärt, jag kan tänka mig att de ryska och belarusiska idrottarna tycker att det är väldigt jobbigt. Det är en enormt trist situation för många, men allra jobbigaste är det för det ukrainska folket och det är dem vi måste sluta upp bakom och stötta så gott vi kan, säger han.

LÄS MER: Norska stjärnornas nya ord – om beslutet att porta Ryssland från världscupen: ”Det enda rätt, men…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!