Regeringens nya beslut efter stora kritiken: Lättar på restriktionerna – nu får barn och unga träna igen

Regeringens nya beslut efter stora kritiken: Lättar på restriktionerna – nu får barn och unga träna igen

Barn och unga som tränar och rör på sig har påverkats kraftigt av corona-restriktionerna.
Nu kommer regeringen med nytt beslut och tillåter barn födda 2005 och senare att få börja träna igen.
– Det är viktigt att både verksamhet inomhus och utomhus hålls öppen för barn, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind på regeringens presskonferens.

Före jul stoppades all idrottsverksamhet när regeringen beslutade att stänga samtliga idrottshallar i statlig eller kommunal regi. Vissa kommuner valde även att stänga ned utomhusarenor också.

Stora kritiken

Beslutet möttes av stor kritik och i veckan vädjade fem stora idrottsförbund i ett öppet brev till regeringen att inomhusidrotten skulle få öppnas upp igen.
”Hundratusentals barn går varje vecka till träning inomhus och för många av dessa är det en tillflyktsort som ger dem glädje, trygghet och livsviktig rörelse. Redan innan pandemin så var barnen i Sverige bland de mest stillasittande i Europa och ju längre idrottsanläggningarna är stängda desto större blir risken att fler barn drabbas av fysisk och mental ohälsa”, skrev de fem förbunden för gymnastik, basket, handboll, innebandy och simning i sitt öppna brev till regeringen.

Barn, fotboll
201028 Spelare under en fotbollsträning med Nyköpings BIS ungdomssektion den 28 oktober 2020 i Strängnäs. Foto: Erik Simander / BILDBYRÅN / COP 201

Regeringen lyssnade och tog till sig kritiken. Under en pressträff på torsdagsmorgonen meddelade man ett nytt beslut i frågan och regeringen lättar nu på restriktionerna för idrottande barn.

Nya beslutet

Det nya beslutet tillåter barn födda 2005 eller senare att få börja med sina fritidsaktiviteter och idrotter igen.
– Det är viktigt att både verksamhet inomhus och utomhus hålls öppen för barn, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) på regeringens presskonferens i dag.
– Offentliga aktörer bör återuppta verksamhet för barn och unga om verksamheterna kan genomföras på ett smittsäkert sätt.

Barn, hockey
201104 Ett barn åker skridskor under Tre Kronors Ishockeyskola den 4 november 2020 i Kovland. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN / kod NJ / NJ0012

Anledningen bakom nya beslutet är betydelsen av att barn och unga får röra på sig och aktivera sig. Idrottsminister Lind säger också att även äldre ungdomar ska få fortsätta idrotta.
– Om det är möjligt ska det ske utomhus och i enlighet med föreskrifter och allmänna råd, säger hon.

LÄS MER: Mäktiga siffrorna som visar varför Zlatan Ibrahimovic är bättre än någonsin

Få våra nyhetsbrev!