Nytt OS-guld till Nils van der Poel – slår sitt eget världsrekord och vinner i 10 000 meter helt överlägset

Han föll för pressen – igen.
Nils van der Poel vinner sitt andra OS-guld i Peking.
Den svenske skridskostjärnan var helt överlägsen i 10 000 meter – och slog sitt eget världsrekord!

Nils van der Poel är den stora giganten inom skridskoåkningen, och han hade redan hunnit med att vinna ett OS-guld i Peking. När 5 000 meter-tävlingen avgjorde i helgen så höll han för det stora favoritskapet, och hann vann OS-guldet med knapp marginal, men med ett nytt OS-rekord.

Stor favorit

Nils van der Poel var den stora favoriten även när 10 000 meters-tävlingen skulle avgöras, och sett till hans enorma meriter var det lätt att förstå varför. Han vann VM-guld på distansen förra året, och slog då även ett nytt världsrekord, och med tanke på formen han visade upp på 5 000 meter så var det lite som talade för att någon skulle kunna hota honom.

En av de främsta rivalerna, Patrick Roest, tog silver i 5 000 meter, och gjorde en bra insats även i 10 000 meter, och hans tid på 12.44,59 var bara fem sekunder från olympiskt rekord, och en bra värdemätare för konkurrenterna. Jorrit Bergsma – på förhand klassad som van der Poels kanske största konkurrent – kunde inte svara på Roests tid, och när van der Poel gav sig iväg var det tydligt vad han behövde göra.

Nytt världsrekord

12.44,59 var tiden att slå, men det blev aldrig spännande. Van der Poel har gjort sig känd för att starta sina lopp lite långsammare än konkurrenterna, så har varit fallet under alla hans stora framgångar. Men nu rivstartade han från start, och gick faktiskt på varvtider runt världsrekord – och framför allt klar ledning under OS-loppet.

Nils van der Poel fortsatte att öka, och var i helt överlägsen ledning när han fick rapporter från sidan om att tiderna skulle kunna räcka till ett nytt världsrekord – och tiderna knappade in varv efter varv. I mål var han sanslösa 14(!) sekunder före Patrick Roest, och tiden 12.30,74 räckte till OS-guld – och ett nytt världsrekord.

LÄS MER: Andorra-åkaren ber om ursäkt till William Poromaa – som svarar med raseri: ”En riktigt jobbig människa”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!