Nu ska Ferry Svan bli bäst i världen – i den mest oväntade sporten

Nu ska Ferry Svan bli bäst i världen – i den mest oväntade sporten

Ferry Svan, 21, går verkligen inte i pappas fotspår. Där Gunde Svan blev en av svensk skidsports största någonsin vill Ferry istället bli bäst i världen – i timbersport.

Gunde Svan är en av Sveriges största idrottshjältar genom tiderna. Den vinnarskallen gick i arv till dottern Julia Svan som slog igenom som en av de största skidtalangerna.

Även sonen Ferry Svan har fått en vinnarskalle utöver det vanliga. Men till skillnad mot storasyster och pappa ska han bli bäst i världen i nåt helt annat än skidor. 21-årige Ferry har bytt ut stavar och skidglid mot yxa och vedflisor.

Gundes grabb ska nämligen bli bäst i världen i timbersport.
– Man behöver både precision och styrka, men även snabbhet och kondition. Uppgiften är att hugga isär blocken, så snabbt det går. Man ska följa en linje, om man inte lyckas hugga i samma linje hela tiden tar det längre tid, beskriver Ferry den relativt okända sporten för SVT Dalarna.

Ferry är tidigt in på karriären men har redan vunnit nordiska mästerskapen och är nu som förste svensk någonsin klar för junior-VM, även kallat rookie-VM, i Tyskland 19 maj.
– Nu är det fullt fokus på det, men om ett par år så siktar jag på att bli bäst i världen, säger 21-åringen till SVT.

Det var redan i gymnasiet som Ferry introducerades för sporten där man med yxa och såg ska ta sig igenom vedblock. En högst ovanlig sport som håller på att ta fäste i världen och nu väntar en helsatsning för den svenske talangen från Skamhed, som fortfarande bor med pappa Gunde och mamma Marie.
– Jag kan inte riktigt leva på den här sporten än, men blir jag riktigt bra så kan jag det, säger han.

LÄS MER: 9 anledningar till att hela Sverige älskar Gunde Svan.

För er som inte har en aning, det här är timbersport: