Nils van der Poels oväntade kritik mot Bragdguldet – sågar priset han precis tilldelats: ”Det är konstigt…”

Först tilldelades han priset.
Sedan sågade Nils van der Poel Bragdguldet.
– Det är konstigt, säger han.

Nils van der Poel hade ett makalöst 2022, och framför allt var det hans sanslösa OS som stack ut. Skridskostjärnan vann dubbla OS-guld, och slog dessutom ett nytt världsrekord på den längre distansen under tävlingarna. Kort efter det valde han att avsluta skridskokarriären, som en av Sveriges för tillfället mest populära idrottare.

Sågar priset

Nils van der Poel har sedan dess levt ett liv mycket utanför skymundan, men på tisdagen var uppståndelsen runt honom enorm. Van der Poel tilldelades nämligen Bragdguldet, före stjärnor som Armand Duplantis och Marcus Ericsson, som båda räknats som eventuella förhandsfavoriter. Men Nils van der Poel hade svårt att sätta ord på vad han tyckte om priset.

221206 Nils van der Poel på en pressträff efter att han tilldelats Bragdguldet den 6 december 2022 i Göteborg. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

När han mötte media i Göteborg på kvällen i går så sågade han priset.

– Så får man den för att någon tycker jag är bättre på att åka skridskor än vad Marcus Ericsson är på att köra racerbil… Liksom: ”Vad betyder det här?”, säger van der Poel till media, och låtsas hålla i en intervjumikrofon.

LÄS MER: Jättehånet mot Dick Axelsson i division 3(!) – får hela hockey-Sverige att skratta: ”Snudd på fängelse där…”

”Det är konstigt”

Han fortsätter sedan:

– Ja, kul. Kul att läsa listan (med tidigare vinnare), liksom. Här är många stora idrottare som har sitt namn, och nu kommer folk titta på den listan i framtiden och se mitt namn. Och så kommer de säga: ah, kul. Och så kommer de bli glada för att de är med på den listan som jag också på något sätt höjt statusen på. Det är häftigt att vara en del av det, men jag har svårt att förhålla mig till att det vi anser är det ädlaste som en svensk idrottsman kan åstadkomma är att andra tycker att prestationen är något, säger Nils van der Poel.

221206 Nils van der Poel intervjuas av media på en pressträff efter att han tilldelats Bragdguldet den 6 december 2022 i Göteborg. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Nils van der Poel tilldelades Bragdguldet med motiveringen att han stått ”för olympisk bragd, en sagolik och banbrytande karriär”. Men han har svårt att förhålla sig till det hela.

– Idrott är inte att tillfredsställa andra, göra så att andra tycker du är bra. Det är liksom konstigt att få en utmärkelse för det i en verksamhet som så tydligt prisar prestationer för det vi gör.

LÄS MER: Nils van der Poel chockar alla med förbjudna ordet efter Bragdguldet – får reportern att bli fullständigt mållös