Nils van der Poels helt oväntade utspel – efter stjärnans nya prestigepris: ”Jag kunde inte bry mig mindre…”

Nils van der Poel fick ta emot priset för ”Årets prestation” på Idrottsgalan på måndagskvällen.
Inget han är överlycklig för.
– Jag kunde inte bry mig mindre, säger han.

Skridskostjärnan Nils van der Poel hade ett minst sagt lyckad idrottsår 2021. Han tog dubbla VM-guld i distanserna 5000 meter och 10 000 meter och satte världsrekord i båda.

Nominerad till flera priser

För det var 25-åringen nominerad till det mesta på Idrottsgalan under måndagskvällen. Bland annat ”Årets manliga idrottare”, ”Årets prestation” och Jerringpriset.

När kvällen var över stod det klart att Nils van der Poel tilldelats priset för ”Årets prestation” för sitt guld och världsrekord i 10 000 meter. Men stjärnan var inte på plats för att ta emot priset.

210214 Nils Van der Poel celebrates after his world record in 10000m during the ISU Speed Skating World Championships on February 14, 2021 in Heerenveen, Netherlands Foto: Eric Pasman / BILDBYRÅN

I stället befinner sig van der Poel i Tyskland för att ladda upp inför OS som bara är ett par veckor bort. Men på en digital presskonferens efter galan är han inte direkt överlycklig att han stått för årets prestation i svensk idrott.

– Det är superskoj att jag har lyckats få massa svenskar att engagera sig i att jag ska få en utmärkelse, det tycker jag är supertrevligt. Sen, vad några farbröder och damer i en jury tycker om jag är bättre på att åka skridskor än Sarah Sjöström är på att simma med en skada, det är så här…, säger han och fortsätter:

”Kunde inte bry mig mindre”

– Jag kunde inte bry mig mindre. Men det är väl kul att man har en kväll för att uppmärksamma idrotten, så klart. Och folkets engamemang är superroligt, men utmärkelser är väl inget som jag är så intresserad av.

Det var till sist Armand Duplantis som utnämndes till årets manliga idrottare. Nils van der Poel slutade också tvåa i omröstning till Jerringpriset.

211019 Nils van der Poel of Sweden during a press conference on October 19, 2021 in Ruhpolding. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Den utmärkelsen gick i stället till hopplandslaget, efter deras OS-guld i somras.

LÄS MER: Hopplandslagets klockrena passning till sport-Sverige – efter att ha vunnit Jerringpriset: ”Välkomna till…”

Få våra nyhetsbrev!