Nils van der Poels fina gest – avslöjar nu samtalet från OS-stjärnan bakom stora succén: ”Det var magiskt”

Victor Johansson blev historisk under SM-finalen i simning.
Nu berättar svensken om samtalet från Nils van der Poel inför tävlingen.
– Kudos till honom, säger han.

Nils van der Poel har varit en av Sveriges främsta idrottare de senaste åren. Svensken avslutade karriären efter den här säsongen, och valde i samband med det att släppa sin träningsplan på internet.

Samtalet från van der Poel

Den beskrev hur otroligt mycket tid och engagemang 25-åringen la ned på sin träning inför OS i Peking i vintras. Någon som blev enormt inspirerad var den svenske långdistanssimmaren Victor Johansson.

– När det kommer till distanssimning i Sverige finns det egentligen ingen som jag kan träna med eller jämföra mig med. Det är ingen som kör den typen av simpass som jag gör, och ingen som är lika galen som jag är, säger han till Dagens Nyheter och fortsätter:

Nils Van der Poel, skridsko
210214 Nils Van der Poel of Sweden competes in 10000m during the ISU Speed Skating World Championships on February 14, 2021 in Heerenveen, Netherlands Foto: Eric Pasman / BILDBYRÅN / kod / 0021

– Nu ska ingen tro att jag jämför mig med van der Poel. Han är på en egen nivå. Men efter att ha läst hans träningsdagbok blev jag nyfiken och ville veta mer.

Victor Johansson hörde då av sig till SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, i hopp om att få tag på Nils van der Poel. En vecka senare ringde Johanssons telefon, och det visade sig var van der Poel i den andra änden.

”Mest magiska jag upplevt”

De talade med varandra och Victor Johansson fick svar på allt han undrade om kost och träning.

– Kudos till honom för att han tog sig den tiden.

Några månader sedan blev Victor Johansson historisk. Han blev den första svensk på 18 år att simma 1500 meter på under 15 minuter, och spräckte således drömgränsen.

220206 Nils van der Poel of Sweden celebrates winning in men’s 5000 meter speed skating during day 2 of the 2022 Winter Olympics on February 6, 2022 in Beijing. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

För det belönades han med 100 000 kronor, när han simmade in på tiden 14.58,59.

– Det är det mest magiska som jag har upplevt. Jag svävade på moln i flera dagar efteråt. Jag har fortfarande svårt att förstå att jag gjorde det – och dessutom på hemmaplan, säger Victor Johansson.

LÄS MER: Norska expertern stora förvåning över Petter Northug – fyra år efter karriärens slut: ”Det är galenskap”