När Tony Rickardsson chockade ALLA med tidernas fräckaste omkörning: ”Helt osannolikt!”

.

Tony Rickardsson är odiskutabelt en av sport-Sveriges allra största.
Med sin vinnarskalle och våghalsighet blev han bäst i världen på speedway.
Och vi minns särskilt GP-finalen i Cardiff 2015 – då han gjorde tidernas omkörning.

Det finns inte många som Tony Rickardsson. Avestasonen charmade hela idrott-Sveriges med sin älskvärda personlighet och på sin hoj erövrade han hela speedwayvärlden.

Med en kombination av outtröttlig vinnarskalle och en våghalsighet som vi aldrig sett maken till blev Rickardsson en perfekt speedwayåkare och en av sportens största legendarer någonsin. Svensken slog igenom med dunder och brak på den internationella speedwayscenen och tog VM-silver redan som 21-åring.

Historisk Rickardsson

Och redan som 24-åring vann Rickardsson sitt första individuella VM-guld. Sedan dess fortsatte framgångarna i en rasande takt och medaljerna haglade in.

Fram till det tårfyllda avskedet 2006 vann Rickardsson hela 6 individuella VM-guld, 4 VM-guld i lag, 6 SM-guld och en hel drös med VM-silver och VM-brons. Än i dag är svensken historisk med flest antal VM-titlar tillsammans med nyzeeländaren Ivan Mauger.

Mäktig omkörning

Men bland alla hans medaljer och vinster på speedwaybanor runt om i världen är det särskilt en vi minns extra mycket. Det var GP-finalen 2005 i Cardiff, Wales.

I finalen gjorde ett starkt startfält med Rickardsson, Jaroslaw Hampel, Hans Andersen och Bjarne Pedersen upp om äran den kvällen. Svensken tilldelas den gula ytterbanan men det de andra tre förarna inte hade en aning om var att Rickardsson satt på ett riktigt ess i rockärmen.

Tony Rickardsson, speedway
030628 Speedway GP, VM-deltävling, Danmark: Tony Rickardsson på prispallen.
© Bildbyrån – 26911 D

”Helt osannolikt”

För redan i den första svängen chockade Tony varenda kotte på arenan och kanske även sig själv när han levererade tidernas mest våghalsiga omkörning, se den här nedanför. Vilket fick kommentatorerna att bara gapa.
– Jag kan inte tro det jag ser. Det här är helt osannolika grejer vi ser, utbrast en av kommentatorerna.

Omkörningen gav Rickardsson en flygande start och de chockade motståndarna kunde aldrig riktigt hämta sig från omkörningen i första svängen. Svensken kunde sedan ohotat vinna GP-tävlingen i Cardiff 2005.

”Min bästa förstasväng”

Rickardsson själv verkade också lite paff av sitt konststycke efter loppet i Cardiff och sa så här i segerintervjun:
– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag tror det var min bästa förstasväng i karriären. Det var helt perfekt, jag är bara så glad!

Att plocka fram en sådan kaxig omkörning och riskera allt i förstasvängen av en GP-final, det kan nog bara Tony Rickardsson göra. Det här var Rickardssons 17:e GP-vinst totalt och han skulle bara komma att vinna tre till GP-tävlingar innan karriären tog slut.

Se den mäktiga omkörningen här:

LÄS MER: Hon ska bara handla mat – men ”Tony” vill något helt annat!

Över tio år efter avskedet – det här gör Tony Rickardsson i dag: “Det kan ingen ta ifrån mig”